Доступність посилання

ТОП новини

Жителі країн кандидатів у ЄС за створення європейського війська.


Славко Волинський Жителі країн кандидатів у ЄС за створення європейського війська.

Прага, 13 жовтня 2003 - Цього понеділка управління соціологічних досліджень Європейського Союзу, скорочено “євробарометр” оприлюднило інформацію про ставлення населення країн- кандидатів до створення європейських збройних сил. Переважна більшість виступає за Європейську армію. Однак Великобританія, традиційний союзник США, вважає, що створення збройних сил Європи може призвести до конфронтації з НАТО і насамперед зі Сполученими Штатами Америки.

У розділі звіту управління соціологічних досліджень Євросоюзу (його ще звуть “Євробарометр”) цифрова таблиця, яка стосується збройних сил, вказує на те, що переважна більшість мешканців країн-кандидатів у ЄС віддають свої голоси за створення європейської армії. Найбільше прихильників у Польщі – 85 %. У Словенії також 85%. На третьому місці Румунія,78 %. У решті країн прихильники вропейських збройних сил в середньому становлять 70 %. Винятком є лише Мальта. Це традиційно нейтральна держава, і тому ідею євроармії підтримало лише 46% мальтійців. Зросла також кількість прихильників формування Європейських сил швидкого реагування. Це ще одна майбутня військова структура Європейського Союзу. Не слід плутати європейську армію із європейськими силами швидкого реагування. Це різні речі. Армія покликана боронити країни Європейського Союзу від зовнішнього ворога, а цілі європейських сил швидкого регування полягають у здійсненні миротворчих місій за межами ЄС. Скажімо, на тих же ж Балканах чи в інших регіонах континенту.

Таким чином інціативи Німеччини, Франції, Бельгії і Люксембурга стосовно створення європейських збройних сил набирають реальної ваги. Противником цих ініціатив лишається Великобританія. Цими днями прем’єр-міністр Великобританії Тоні Блер заявив представникам британської преси, що він категорично проти створення збройних сил Європи і при цьому додав, що такі питання повинні вирішуватись шляхом всенародних референдумів. Проте чимало аналітиків вважає, що політичний авторитет Тоні Блера помітно впав і він навряд чи зможе перемогти в наступних виборах. Наступні вибори у 2006-му . І поки що нікому невідомо, який вітер подме з туманного Альбіону.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG