Доступність посилання

ТОП новини

Американці запроваджують в Іраку нову валюту.


Марія Щур Американці запроваджують в Іраку нову валюту.

Прага, 13 жовтня 2003 – У середу в Іраку має з’явитися нова валюта. Новий динар позбавиться не лише портрета колишнього керівника країни Саддама Гуссейна, але і стане головним платіжним засобом у країні, яка нині має кілька різних валют у різних частинах країни. Старі іракські гроші місцеве керівництво почало спалювати ще у серпні, після того, як лідери коаліції оголосили про плани вилучення з обігу близько 4-х мільярдів динарів в обігу. Американська адміністрація сподівається, що поява нової валюти допоможе економічно стабілізувати країну.

Поки в Іраку тривають вибухи, американська адміністрація демонструє своє бажання будь-що стабілізувати країну та наладнати нормальне мирне життя. Останнім кроком на цьому шляху був суботній виступ президент США Джорджа Буша, який наголошував, що нова валюта має об’єднати країну: «Понад десятиліття різні частини Іраку використовували різні версії динара, багато з банкнот було підроблено, що зменшує вартість справжніх грошей. Новий динар використовуватиметься всюди в Іраку, і це об’єднуватиме країну. А також нова валюта матиме кращий захист від підробок».

Американський президент також провів паралель між Іраком нині та Західною Німеччиною по війні. «Після Другої світової війни потрібно було три роки для того, щоб у Західній Німеччині з’явилася нова валюта. В Іраку для цього були потрібні лише шість місяців. Нова валюта символізує економічне відродження Іраку».

Нові гроші, на яких замість портрета Саддама Гуссейна будуть історичні особи Вавілонського царства, з’являться в обігу у середу. Вони матимуть шість деномінацій замість теперішньої однієї: папірця у 250 динарів. Презентація нової валюти, яку надруковано в Англії, супроводжувалася спаленням старих грошей, які наводнили країну і через інфляцію під час правління старого режиму, і через численні підробки. «Всі гроші, які зараз на ринку, ми спалимо. А обміняти гроші люди зможуть протягом трьох місяців. Гадаю, цього буде досить, а якщо не вистачить, то ми можемо і продовжити термін обміну на два-три місяці», - говорить заступник голови Центрального банку країни Агмед Салман Могаммед.

Нові банкноти обмінюватимуться за курсом один до одного зі старими, а їхня вартість до американського долара становитиме 2 тисячі до одного.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG