Доступність посилання

ТОП новини

Росіяни продовжують будівництво дамби в напрямку українського острова Тузли в Керченській протоці – що з цього приводу думають кримчани.


Володимир Притула Росіяни продовжують будівництво дамби в напрямку українського острова Тузли в Керченській протоці – що з цього приводу думають кримчани.

Симферополь, 16 жовтня 2003 - Росіяни продовжують будівництво дамби в напрямку українського острова Тузли в Керченській протоці. За даними українських прикордонників, до українського кордону їм залишилося близько 900 метрів – це на тиждень, чи трохи більше роботи. А що з цього приводу думають у Криму?

Найбільш чітку і принципову позицію у конфлікті довкола Тузли зайняв кримський прем’єр Сергій Куницин, який відвідав острів і розпорядився перекинути на неї інженерну техніку, щоб поглибити протоку між Тузлою і споруджуваною дамбою. За даними прикордонників, техніка вже прибула на острів, але використовуватиметься лише у випадку, якщо росіяни перетнуть лінію державного кордону. Кримський прем’єр також зробив кілька різких заяв і зажадав від росіян припинення будівельних робіт, що проводяться без повідомлення української сторони і на шкоду екології регіону.

А в Керчі мер цього міста Олег Осадчий відзначив, що йому незрозуміла позиція росіян щодо Тузли, за його словами, йому так і не надійшла відповідь на телеграми, відправлені на адресу крайової і районної влади на російському боці протоки. За словами керченського мера, у випадку конфліктної ситуації з островом значних збитків зазнає Керченський морський торговельний порт, якому належить Керч-Єнікальський канал, що є джерелом зборів за проходження ним суден. Крім того, на острові функціонує база відпочинку Керченського порту, де щороку відпочивають близько 4-х тисяч осіб.

Але основною проблемою, за словами пана Осадчого, є вплив будівництва дамби на екологію, зокрема, на міграцію риби. Сьогодні ж наукові співробітники Південного науково-дослідного інституту морського рибного господарства та океанографії, розташованого в Керчі, поширили заяву, в якій стверджують, що спорудження дамби з боку Краснодарського краю Росії в напрямку українського острова Тузли є грубим втручанням в екосистему Керченської протоки. Вчені переконані, що спорудження дамби призведе до зміни водообміну і циркуляції води в Керченській протоці, до посилення розмиття кримського узбережжя в районі Керчі. Будівельні роботи також можуть серйозно позначитися на міграції і нересті промислових видів риб, що завдасть шкоди рибальству у цій зоні. Перш, ніж ухвалювати рішення про спорудження дамби, російській стороні необхідно було б обговорити всі аспекти цієї проблеми із фахівцями, вважають вчені.

А вчора Керченська міськрада закликала українське керівництво якомога швидше вирішити цю проблему. У зверненні, зокрема, мовиться, що зведення дамби загрожує непередбачуваними наслідками в екологічному, іхтіологічному та гідрологічному аспектах. Результатом цього будівництва може бути зменшення кількості і загибель цінних порід риб. На думку керченських депутатів, збільшиться вірогідність замулення суднохідної частини Керченської протоки, виникне загроза розмиття острова Тузли.

Водночас місцеві спостерігачі звертають увагу на те, що досі зберігають мовчанку і не висловили свого ставлення до будівництва дамби спікер кримського парламенту Борис Дейч і постійний представник Президента України в Криму Олександр Діденко. А ось екс-спікер, лідер місцевих комуністів Леонід Грач навпаки , вітав дії росіян. За його словами, ініціатива таманців здатна прискорити реалізацію перспективного проекту транспортного переходу „Крим-Кубань”: „Прокладання по дамбі автомобільної дороги і залізниці, їхнє продовження тунелем або мостом до Тузли з боку Кримського півострова стали б ще одним важливим доказом міцності і непорушності двосторонніх відносин між Україною і Росією”,- мовиться у заяві Леоніда Грача.

А на самій Тузлі тим часом тривають тактичні навчання українських прикордонників. Розповідає представник командування Азовсько-Чорноморського напрямку Прикордонних військ України майор Сергій Піддубний: „Прикордонники задіяли під час тижневих навчань морські сили, авіацію і спеціальні підрозділи. Вони відпрацьовують методи запобігання порушенню державного кордону України”.

Сьогодні ввечері до Криму прибула група народних депутатів України, які представляють фракції більшості, правої і лівої опозиції. За рішенням Верховної Ради, у п’ятницю вони відвідають острів Тузлу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG