Доступність посилання

ТОП новини

Бундестаг ухвалив пакет реформ.


Надія Кандиба Бундестаг ухвалив пакет реформ.

Німеччина, 17 жовтня 2003 - Нинішня п’ятниця стала для Німеччини справжнім днем реформ, а для червоно-зеленої коаліції випробовуванням на міцність. У цей день бундестаг ухвалив цілу низку важливих законопроектів, покликаних реформувати німецький ринок праці та податкову систему.

Наскільки важливим для червоно-зеленої коаліції був нинішній день, свідчить той факт, що канцлер Німеччини Ґергард Шредер не зміг навіть взяти участь у останньому дні роботи саміту Європейського союзу в Брюсселі. Він попросив президента Франції Жака Ширака, щоб той у цей день представляв також німецькі інтереси. Сам же Шредер був зайнятий внутрішньою політикою, оскільки в бундестазі на голосування були винесені найважливіші частини пакету реформ, запропонованих червоно-зеленою коаліцією. Незважаючи на те, що ці реформи є вкрай необхідними, вони є також украй непопулярними. Навіть низка соціал-демократів спочатку хотіла голосувати проти. На їхню думку, заплановані перетворення на ринку праці та податкова реформа порушують принципи соціальної справедливості, що суперечить соціал-демократичній ідеї. Лише після того, як до законопроектів були внесені зміни і викреслені найгостріші місця, критики зі власних лав теж погодилися підтримати законопроект і таким чином врятували канцлера, який пригрозив піти у відставку, якщо червоно-зелена коаліція не назбирає необхідної кількості голосів. Після голосування Ґергард Шредер з полегшенням заявив:

“Ми довели нашу дієздатність, яка нам потрібна для модернізації країни”. Серед іншого в майбутньому планується скоротити допомогу на випадок безробіття, об”єднавши її з соціальною допомогою, та змінити структуру відомства з питань праці. Крім того, безробітні, які вже тривалий час сидять на фінансовій допомозі, практично зобов”язуватимуться погоджуватися на будь-яку роботу за умови, якщо запропонована їм зарплата не є демпінговою. Серед ухвалених реформ також зміни в податковій системі Німеччини. Виступаючи в бундестазі, федеральний міністр фінансів Ганс Айхел наголосив на важливості спрощення системи оподаткування та зменшенні податкового тягаря. Він висловив сподівання, що таким чином заможні німці залишатимуться в Німеччині, а не емігруватимуть до країн з меншими податками. Отже, першу перешкоду червоно-зелений уряд успішно подолав, але ще не відомо, чи вдасться йому протягнути свої наміри також через бундесрат, де соціал-демократи та зелені не мають більшості. Християнські демократи та ліберали вимагають скасувати поступки, на які був змушений піти уряд Шредера під тиском лівого крила соціал-демократів та “зелених”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG