Доступність посилання

ТОП новини

Мітинг кримських татар у Симферополі.


Володимир Притула Мітинг кримських татар у Симферополі.

Симферополь, 20 жовтня 2003 - Цієї суботи у Симферополі пройшов мітинг, організований Координаційною радою громадсько-пролітичних організацій кримськотатарського народу і приурочений до 82-ї річниці створення Кримської АРСР. Близько 250 його учасників закликали Верховну Раду України ухвалити закон про реабілітацію кримськотатарського народу.

Як наголошується у резолюції, ухваленій на мітингу, свої підписи під проектом закону вже поставили понад 35 тисяч кримських татар. У резолюції також відзначається, що цей законопроект передбачає відновлення національно-територіальної] автономії, гарантоване представництво у всіх структурах влади, визнання кримськотатарської мови державною (офіційною) мовою автономії, компенсацію збитків, завданих депортацією, створення системи національної освіти, відновлення довоєнної топоніміки тощо.

Як заявив у інтерв’ю радіо “Свобода” член президії Координаційної ради Нариман Ібадулаєв, кримські татари змушені організовувати подібні акції, щоб не допустити асиміляції і деградації кримськотатарської нації. За його словами, виконавши вимоги учасників суботнього мітингу, Україна доведе, що вона є цивілізованою державою. Нариман Ібадулаєв вважає, що тільки негайне відновлення прав кримськотатарського народу може дати державі політичну та соціальну стабільність, і звільнить її від рудиментів колишнього тоталітарного режиму.

Учасники мітингу закликали співвітчизників провести більш масштабну акцію протесту 10 -го грудня, у Всесвітній день прав людини. На відміну від інших масових заходів, які організовує і проводить Меджліс, цей мітинг не відрізнявся численністю. Спостерігачі пояснюють це тим, що напередодні Меджліс критикував Координаційну раду громадсько-політичних організацій кримськотатарського народу і закликав співвітчизників не приходити на цей мітинг. Пояснює член президії Меджлісу Ільмі Умеров:

“Традиційно днем, який показує єдність кримських татар та їхню згуртованість довкола виборного органу – Меджлісу , стало 18 травня – день депортації кримськотатарського народу. А 18 жовтня – це річниця створення у 1921 році Кримської АРСР у складі Російської Федерації. Якби ми відзначали і цю дату, то нас би не зрозуміли загальноукраїнські політичні сили, які підтримують кримських татар. Адже ця автономія, по-перше, “Радянська Соціалістична”, по-друге, “у складі РСФСР”. І, крім того, ця Координаційна Рада насправді не користується якоюсь підтримкою кримськотатарського народу, тобто, впливає лише на незначну його частину” . Водночас місцеві спостерігачі відзначають, що суботній мітинг пройшов фактично під гаслами Меджлісу, тобто, Координаційна Рада, яка зібрала у своєму складі, опозиційних цьому представницькому органу кримських татар діячів, намагається перехопити у Меджлісу ініціативу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG