Доступність посилання

ТОП новини

Іван Павло II беатифікував Матір Терезу.


Мар’яна Драч Іван Павло II беатифікував Матір Терезу.

20 жовтня 2003 року - Матір Терезу називають символом милосердя двадцятого століття, але лише вчора римська католицька церква офіційно зарахувала її до лику блаженних – останній крок до проголошення святості. Все своє життя мати Тереза присвятила допомозі хворим і нужденним, її орден працює, зокрема, і в Україні.

На площі святого Петра у Ватикані зібралося триста тисяч людей – одне з найчисленніших зібрань за останні роки. Папа римський розпочав урочисту церемонію з молитви за матір Терезу, наголосивши, що церква буде вшановувати її 5-го вересня – у той день, коли вона померла 1997-го року. "Терезу з Калькутти відтепер можна називати блаженною," - сказав Іван Павло Другий.

Мати Тереза народилася у 1910 році у Скоп‘є в багатій албанській католицькій родині, яка переїхала до Македонії із краю Косова. Я про це згадую не випадково, бо ще досі місцеві жителі сперечаються, де ж корені славетної землячки. У вісімнадцять років вона вступила до одного з ірландських католицьких орденів, який і надіслав молоду дівчину викладати у жіночій школі в Індії. Незабаром вона стала Терезою, розпрощавшись зі своїм світським іменем Агнеса Гонджа Бояджиу. Створений матір‘ю Терезо орден милосердя спершу навчав бідних дітей у Калькутті , а потім почав допомагати хворим на проказу і загалом усім нужденним. Хоча сама Тереза вважала свою роботу краплею в морі, вона отримала міжнародне визнання: десятки нагород, серед яких і Нобелівська премія миру.

Саме нинішній папа Іван Павло другий, як вважають оглядачі, доклав чимало зусиль, щоб прискорити визнання церквою заслуг матері Терези. За канонами, католики зараховують до лику блаженних не раніше, ніж через п‘ять років після смерті, але у справі матері Терези цей процес розпочався вже у липні 99-го року.

Нині орден матері Терези діє у 133 державах світу, включно з Україною, де працює чотири монахині. Посол Ватикану у Києві архиєпископ Микола Етерович каже радіо “Свобода”, що вони допомагають усім нужденним, незалежно від віросповідання чи національності:" Я сподіваюся, що подія у Ватикані матиме великі наслідки для сестер у цілому світі і в Україні, що вони будуть більше працювати, більше молитися і будуть наслідувати світлий приклад матері Терези, яка справді любила Господа і ближнього".

Є і критики матері Терези, яким не подобаються її консервативні погляди, зокрема, щодо контролю за народжуваністю, але переважна більшість сучасників в Індії згадує її з великою любов‘ю. У кожній людині, навіть найбіднішій, мати Тереза закликала бачити гідність – цінність, яку албанська монахиня доводила всім своїм життям.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG