Доступність посилання

ТОП новини

Десята ювілейна конференція Дніпропетровської обласної організації Всеукраїнського товариства політв''язнів і репресованих.


Геннадій Сахаров Десята ювілейна конференція Дніпропетровської обласної організації Всеукраїнського товариства політв''язнів і репресованих.

Дніпропетровськ, 21 жовтня 2003 року.

У Дніпропетровську відбулася десята ювілейна конференція Дніпропетровської обласної організації Всеукраїнського товариства політв''язнів і репресованих.

Дніпропетровська обласна організація Всеукраїнського товариства політв''язнів і репресованих була утворена у 1993 році. З міст області на конференцію, присвячену 10-літньому ювілею організації, з''їхалися 170 делегатів, котрі представляли 1500 її членів. Багато хто з причини поважного віку, за станом здоров''я та за відсутністю грошей на квитки приїхати не зміг. Не спромоглися приїхати і більшість зі 150-ти ветеранів ОУН і Української повстанської армії, котрі проживають на Дніпропетровщині.

Делегатка конференції Ольга Корж, заарештована у 1948-му році як член сім''ї активіста Організації Українських Націоналістів, котра відбула 7 років у концтаборах Хабаровського краю Росії, сказала кореспондентові Радіо Свобода, що її пенсія становить 149 гривень разом із 10-відсотковим надвишком, який їй призначений згідно з законом про реабілітацію політв''язнів і репресованих, ухваленому ще Верховною Радою УРСР.

Голова обласної організації політв''язнів і репресованих Василь Сірий сказав, що у Дніпропетровську до політв''язнів і репресованих ставляться часом, за його словами, дико, трактуючи їх у традиціях 37-го року як ворогів народу. Прикладом є затримання мало не на рік мізерної суми допомоги у дві з половиною тисячі гривень за вказівкою колишнього начальника головного управління праці і соціальної допомоги обладміністрації Віталія Кіряша. Тільки після арешту Кіряша за звинуваченням у фінансових злочинах товариство отримало належну йому допомогу.

Пан Сірий повідомив, що правління організації вишукує всі можливі засоби допомоги своїм членам - одягом, харчами, грошима. Допомогу надають приватні фірми, адміністративні органи, різного роду бази. На запитання - чи добровільно і з власної ініціативи, Василь Сірий відповів - мабуть тому, що коли просимо, соромно відмовити. Розмір цієї допомоги незначний.

На конференції було підняте й питання про дискримінацію політв''язнів і репресованих у суспільному житті - на різного роду офіційні заходи, на зустрічі зі школярами, студентами запрошуються ветерани Вітчизняної війни і ніколи не запрошуються ветерани ОУН-УПА та політв''язні. Гість конференції голова обласної організації Української Народної партії Іван Шулик з цього приводу зазначив, що таким чином молоде покоління штучно позбавляють прикладів самовідданої боротьби за незалежну українську державу, приховують цілий пласт української історії, з процесу виховання української молоді виключається українське, насаджується хибна уява про те, як здобувалася незалежність. Тимчасом свідків підпільної і збройної боротьби за державність України стає все менше - вік, злидні, хвороби забирають їх у небуття.

Почесний гість конференції голова Всеукраїнського товариства політв''язнів і репресованих Євген Пронюк сказав кореспондентові Радіо Свобода, що тільки за останній рік померли п''ять тисяч членів товариства. Він також зазначив: "Треба вам сказати, що майже до останнього часу ми менше за все дбали про самих себе. Ми турбувалися, займалися і далі займаємося справою зміцнення української держави. Це для нас головне. Власне всі ми були переслідувані тільки за те, що робили роботу задля відновлення української самостійної держави."

Щодо встановлення справедливості у ставленні держави до тих, хто здобував її незалежність, Євген Пронюк сказав наступне: "На жаль, ми констатуємо незадовільний соціальний стан колишніх політичних в''язнів і репресованих. Діючий закон просто страшенно застарів. Він прийнятий ще Верховною Радою УРСР. Останні роки ми боремося за зміни цього закону. Є якийсь успіх у цьому плані. У порядку денному нинішньої четвертої сесії Верховної Ради значаться аж чотири проекти змін до діючого закону і не вдалося у ці попередні четверги, а десь через два тижні, я думаю, буде встановлене коли ці проекти будуть розглядатися."

Матимемо надію, що Верховна Рада нарешті, на 13-му вже році незалежності України згадає про тих, хто усім своїм життям, своєю боротьбою, пройшовши через тяжкі випробування, заслужили всенародне визнання і принаймні забезпечену старість.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG