Доступність посилання

ТОП новини

Звіт ООН: брак громадянських свобод в арабських країнах.


Юрій Дулерайн Звіт ООН: брак громадянських свобод в арабських країнах.

Нью-Йорк, 21 жовтня 2003 - Арабські країни відстають від західного світу щодо прав людини, громадянських свобод і якості освіти, говориться у звіті, опублікованому Організацією Об’єднаних Націй.

Звіт про стан розвитку арабських країн підготовано на замовлення ООН групою провідних арабських інтелектуалів, здебільшого це університетські професори. Вчені доходять висновку, що арабські країни – їх 21, з населенням приблизно 270 мільйонів, включно з палестинськими територіями, відстають у трьох галузях, що їх інтелектуали вважають фундаментально важливими для національного розвитку. Це свобода слова, доступ до знань і права жінок, серед яких панує неписьменність. Про відставання від решти світу свідчить, зокрема той факт, що менш ніж 2 відсотки арабів мають доступ до інтернету, а у Сполучених Штатах – 79 відсотків. В арабських країнах на тисячу жителів припадає лише 18 комп”ютерів, тоді як глобальна норма – 78. “Знання можуть сприяти розширенню людських свобод у регіоні і допомогти економічному розвиткові,” – говориться у доповіді. Вона також зазначає, що після ісламських терактів в Америці зросла антипатія щодо мусульман і відповідно змешилося число арабів, що навчаються в американських вузах, бо їм важче отримати в”їзні візи. Держдепартамент США відгукнувся на доповідь ООН, заявивши, що Америка бажала б мати більше студентів з того регіону. Каже пресдставник держдепартаменту Адам Ерелі (NC 102059): “Я б хотів підкреслити, що ми завжди працювали й працюватимемо, щоб збалансувати необхідність безпечних кордонів з відкритими дверима”, - каже представник держдепартаменту.

Арабські вчені вважають, що оголошена Сполученими Штатами війна міжнародному тероризмові дала деяким арабським режимам привід ще більше обмежувати громадянські свободи. Вони використовують арабо-ізраїльський конфлікт і війну в Іраку як підстави для придушення громадянських свобод і місцевої опозиції в ім”я так званої “мобілизації” для боротьби з ворогом.

У 2003-му році нових обмежень зазнала діяльність неурядових громадських організацій, визнаних ООН, говориться у звіті. Разом з тим, за відсутності мирних і дієвих політичних каналів для подолання несправедливості в арабському світі, активізуються різноманітні підпільні ісламські осередки, що виступають за насильство. Доповідь закликає “звільнити релігію від політики, звільнити релігійні інституції від впливу урядів і радикальних політичних рухів”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG