Доступність посилання

ТОП новини

Україна бореться за виживання – західні коментатори.


Марія Щур Україна бореться за виживання – західні коментатори.

Прага, 21 жовтня 2003 – Україну залишено напризволяще, вважають західні коментатори, які знову закликають американську адміністрацію звернути увагу на те, що відбувається на сході Європи. І якщо вони погоджуються щодо стратегічної мети – інтеграції України зі Заходом, і щодо оцінки нинішніх подій, які віддаляють Україну від цієї мети, то найчастіше вони не мають чітких рецептів, як допомогти Україні на цьому шляху. Це правило порушує відомий економіст, директор програм Росії та Євразії Фонду Карнеґі Андерс Ослунд. У своїй статті, що її публікує журнал «Міжнародні відносини та Дипломатія», він окреслює конкретні кроки, що їх має зробити США щодо України. Слово Марії Щур.

Коливання від повільних тектонічних зсувів, що відбуваються на колишньому радянському просторі відчувають краще на американському континенті, ніж у Європі. «Незважаючи на географічну відстань, Сполучені Штати відіграють активнішу роль в Україні, ніж Європейський Союз», - пише відомий економіст з американської Фундації Карнеґі Андерс Ослунд. Але, на його думку, після активної політики попередньої адміністрації президента Клинтона, протягом перших двох років правління президента Буша був певний політичний вакуум стосовно України. Під кінець 2002 року адміністрація змінила позицію. Рішення було ізолювати президента Кучму, як такого, що його підозрюють у скоєнні важких злочинів, але підтримувати зв’язок з українським суспільством та економікою.

На думку Андерса Ослунда, більше потрібно робити у цьому напрямку для підтримки громадянського суспільства в Україні. Незалежні джерела масової інформації, такі як газета «Дзеркало Тижня», чи інтренет-видання «Українська Правда» існують, і їх треба підтримувати через приватне недержавне фінансування. Андерс Ослунд наполягає, що Сполучені Штати повинні фінансувати і підтримувати людський обмін, освіту нової української еліти, як в Україні, так і на Заході. А нинішня візова політика зовсім не сприяє цьому – українцям легше отримати візу в Європу, ніж у США, стверджує аналітик.

Найбільше можливостей для інтеграції зі Заходом дає зростаюча українська економіка. Тому, вважає Андерс Ослунд, США повинні визнати Україну ринковою економікою, якою вона врешті і є. Американські сталевиробники пручаються цьому, бо близько 40% українського експорту – це метал, і на країни, що не мають ринкового статусу можна легко накласти антидемпінгові санкції. Далі, на думку вашингтонського аналітика, американці повинні скасувати поправку Джексона-Веніка, яка обмежує торгівлю з Україною, і була спрямована ще на Радянський Союз за його стримування єврейської імміграції. І найсуттєвіше, на думку Андерса Ослунда, є допомогти Україні якнайшвидше приєднатися до Світової Торговельної Організації. Це важливо, бо йдеться не лише про торгівлю, але і про те, що вступ зорієнтує процес реформ в Україні, підтримає лібералізацію та верховенство закону, що допоможе інтегрувати Україну зі Заходом.

Андерс Ослунд оптимістично зазначає, що нинішня політична криза представляє нову можливість для Заходу, бо якщо від поводитиметься достатньо відкрито з Україною, тенденції до ізоляція та регресу перестануть бути привабливими. Центральним для України, яка залишилася, на думку Ослунда, останньою перехідною країною у тому сенсі, що не відомо що з неї буде, є питання демократії. Якщо вибори наступного року відбудуться вчасно і демократично, демократичний розвиток буде забезпечено. І ставки у цій грі є високі: мир та стабільність Євроатлантичної та Євразійської зони залежать від того, чи зможе Україна подолати нинішню кризу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG