Доступність посилання

ТОП новини

Тузла: Проблема двостороння чи міжнародна?


Славко Волинський Тузла: Проблема двостороння чи міжнародна?

Брюссель, 21 жовтня 2003 – Проблема, яка з’явилася в районі Керченської протоки та довкола острова Тузла, лишається двосторонньою проблемою України й Росії чи вже переросла в проблему міжнародну? З таким запитанням звернувся наш брюссельський кореспондент до генерального секретаря НАТО Джорджа Робертсона і верховного секретаря ЄС у справах оборонної політики Хав’єра Солани.

Засоби масової інформації багатьох країн уже інформували про нещодавній візит генсека НАТО до Києва. Після повернення до Брюсселя дзвінки телефонів в управлінні інформації та преси НАТО, як повідомив кореспондентові радіо “Свобода” один із його представників, не змовкали. Причому дзвінки лунали не з України, а з Росії. Російських представників мас-медій, Держдуми цікавило перш за все, чи вступиться НАТО за Україну в випадку збройного конфлікту. Відповідь представника НАТО була стандартною: “Думаємо, до цього не дійде!”

Але трапилась подія, про яку ніхто не писав. Лорд Джордж Робертсон і президент Леонід Кучма зустрілись неформально в аеропорту Бориспіль. Кучма на запитання Робертсона, куди летить президент, відповів, що їде на тиждень відвідати деякі країни Латинської Америки. “На цілий тиждень, незважаючи на проблеми в Керчі?” – здивувався Робертсон.

Однак на моє запитання, чи проблема Керченської протоки все ще залишається у форматі двосторонніх узаємин, чи, може, вона вийшла на міжнародний рівень і починає нагадувати югославський сценарій, Джордж Робертсон відповів: “Це справа двосторонніх стосунків між Україною та Росією. Це не питання НАТО, і цю справу не заторкували сьогодні на зустрічі ЄС – НАТО. Я не сумніваюся, що Росія та Україна знайдуть відповідний шлях для вирішення цієї проблеми спільно та спокійно”.

А Хав’єр Солана має з цього приводу хоча й оптимістичну позицію, але вона дещо різниться від позиції Джорджа Робертсона. Хав’єр Солана: “Ви знаєте, що нещодавно ми провели саміт у Ялті між Європейським Союзом та Україною. Через кілька днів ми проведемо ще один саміт, із Росією. Я постійно контактую з військовими обох сторін, і я дуже сподіваюся, що ця справа буде вирішена і напруга буде знята”.

Останню фразу місцеві оглядачі та коментатори розцінили так, що Солана, мабуть, таки планує порушити питання російсько-українських узаємин під час римського саміту Росія – ЄС, який відбудеться 6 листопада.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG