Доступність посилання

ТОП новини

Нарада представників НАТО в Брюсселі.


Василь Дарчук Нарада представників НАТО в Брюсселі.

Прага, 21 жовтня 2003 – У Брюсселі триває нарада представників союзу НАТО, скликана на прохання Сполучених Штатів. Учасники наради обговорюють плани деяких провідних країн Європейського союзу створити спеціальні військові сили ЄС, які, на думку численних військових фахівців і політичних діячів, можуть підірвати єдність Північно-Атлантичного альянсу.

Щоправда, багато оглядачів і політичних діячів, передусім європейських, підкреслюють, що створення спеціальних військових сил ЄС не має на меті дублювати завдання союзу НАТО або підривати його єдність. Головним завданням таких сил було би вирішення кризових ситуацій, передусім на території Європи, де союз НАТО не бажає брати участі. Проте критики ідеї створення таких сил підкреслюють, що, хоча у європейських військових силах важливу роль мала би відігравати Великобританія, ініціаторами їх створення виступили Франція і Німеччина, які свого часу виступили проти однобічної воєнної акції США в Іраку і гостро критикували позицію адміністрації США за ігнорування ООН і союзу НАТО. Тому деякі оглядачі вважають цей крок викликом європейських союзників Сполученим Штатам, який може поглибити розкол в союзі НАТО і послабити його роль.

Представники адміністрації США вважають, що створення військових сил ЄС підірве єдність Північно-Атлантичного союзу. Генеральний секретар НАТО Джордж Робертсон теж перестеріг учасників наради в Брюсселі, що військові сили Європейського союзу дублюватимуть функції НАТО і закликав переглянути плани створення таких сил. Нині посол Великобританії при НАТО Пітер Рікеттс виступає в ролі посередника між прихильниками і противниками створення військових сил ЄС. Минулого тижня він тричі зустрівся із посланником США Ніколасом Бернсом, щоб обговорити можливості припинення реалізації планів створення окремих військових сил ЄС. Після цих зустрічей, на думку оглядачів, вчорашні переговори проходили у спокійнішій атмосфері. Хоча, як підкреслює з цього приводу британська газета «Ґардіян», яструби у міністерстві оборони США і далі звинувачують європейських союзників у створенні нинішньої кризи. Як видно з останніх відгуків на нинішню нараду НАТО в Брюсселі, поки що неясно – чи готові лідери Німеччини і Франції відмовитися від дальшої реалізації планів створення військових сил ЄС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG