Доступність посилання

ТОП новини

Стосунки офiцiйного Белграда з Мiжнародним трибуналом знову ускладнюються. Ба, навiть загострюються пiсля оприлюднення обвинувальних актiв проти ще чотирьох сербських генералiв.


Михайло Рамач Стосунки офiцiйного Белграда з Мiжнародним трибуналом знову ускладнюються. Ба, навiть загострюються пiсля оприлюднення обвинувальних актiв проти ще чотирьох сербських генералiв.

Белград, 22 жовтня 2003 – Головний прокурор Гаазького трибуналу Карла дель Понте ще на початку жовтня попередила урядовцiв, що буде порушена справа проти генеральської четвiрки. Проте вони досi мовчали, сподiваючися, що суддi не будуть поспiшати.

Хто ж генерали, котрих вiд понедiлка розшукує Трибунал? Небойша Павкович під час боїв у Косовi був командувачем Третьої армiї, згодом вiн став начальником Генштабу. На пенсiю його вiдправили минулого року. Володимир Лазаревич був командувачем Приштинського корпусу. З вiйськової служби його звiльнили у вереснi. Властимир Дьордевич був керiвником Служби безпеки. Вiн безвiсти щез два роки тому, коли в Сербiї були виявлені масовi могили, в яких перепоховано майже тисячу етнiчних албанцiв, лiквiдованих у Косовi. Преса повiдомляє, що Дьордевич ймовiрно перебуває в Росiї. Сретeн Лукич очолював полiцейськi пiдроздiли у Косовi. Наразi вiн заступник мiнiстра внутрiшнiх справ.

Прем’єр Зоран Живкович обурений. Вiн каже, що найближчим часом не треба очiкувати ув’язнення й видачi обвинувачених. Мiнiстр внутрiшнiх справ Душан Михайлович вiдверто каже, що вiн не погодиться з видачею, навiть якщо уряд винесе вiдповiдне рiшення.

На пiдставi нюансiв у заявах оглядачi роблять висновок, що влада згодом могла б видати лише генерала Павковича, якого свого часу називали сербським Наполеоном. Його видача не схвилювала б анi військових, нi громадян. Щодо iнших розшукуваних, урядовцi зазначають, що вони були на державнiй службi, у Косовi захищали державнi iнтереси. Чи обороною держави можна назвати вивезення за кордон 800 тисяч етнiчних албанцiв, про що йде мова в обвинувальному актi, про це урядовцi не говорять. Їх, зокрема, непокоїть факт, що Гаазький трибунал провадить ще 13 слiдств у зв’язку з воєнними злочинами.

Окремi оглядачi припускають, що тут ідеться про свого роду торгiвлю, що на порядку денному не так чотири генерали, як Ратко Младич, колишнiй командувач збройних сил боснiйських сербiв. У разi, якщо б влада заарештувала й видала Младича, четвірка, про яку йде мова, могла б спокiйно чекати на процеси у Сербiї. Гаазька прокуратура упевнена, що Младич перебуває у Сербії. Але його не арештують, тому що значна частина сербiв вважає його легендою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG