Доступність посилання

ТОП новини

Кримський парламент занепокоєний загостренням ситуації в Керченській протоці.


Володимир Притула Кримський парламент занепокоєний загостренням ситуації в Керченській протоці.

Симферополь, 22 жовтня 2003 – І далі залишається гострою ситуація в Керченській протоці. У середу депутати Верховної Ради Криму ухвалили звернення до Законодавчих зборів Краснодарського краю Росії, в якому висловили „серйозну стурбованість” і „жаль” з приводу будівництва російською стороною дамби до українського острова Тузли.

Кримські депутати у своєму досить м’якому зверненні закликали колег із Краснодарського краю „виявити необхідні зваженість і такт, спрямувати зусилля на усунення причин загострення обстановки в регіоні, на недопущення переростання цього питання у політичну площину”. Наголосивши на тому, що проведення будівельних робіт в районі Керченської протоки не вкладається у звичні рамки добрих стосунків між двома регіонами, кримські депутати, втім, прямо так і не закликали росіян до припинення будівництва дамби.

Про звернення каже кримський спікер Борис Дейч: „Воно написане толерантно, як до сусідів, із якими в нас існують договірні стосунки. Я вважаю, що звертатися треба не до Верховної Ради України, не до Державної Думи Росії, а безпосередньо до тих, хто поруч із нами. Думаю, що там виписано все нормально і толерантно”, – заявив Борис Дейч.

І хоча за звернення проголосувала абсолютна більшість кримських депутатів, дехто з них був категорично проти : це комуністи і члени Російської громади Криму; а дехто, як віце-спікер Ільмі Умеров, пропонував радикальніші вимоги: „У мене є пропозиція звернутися до Верховної Ради України з проханням денонсувати Договір про базування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України. Це добрий привід для того, щоб ми нарешті почали дотримуватися власної Конституції, яка забороняє існування іноземних військових баз на території України. І друге: просити Верховну Раду не ратифікувати Угоду про вступ в Єдиний економічний простір, підписану Президентом України”, – заявив Ільмі Умеров. Утім, спікер Борис Дейч пропозицію свого заступника на голосування не поставив.

А пропозицію лідера Російської громади Криму Сергія Цекова кримські депутати відхилили. Сергій Цеков: „Я вважаю, що або не треба жодного звернення ухвалювати, або ж звертатися до всіх структур, які залучені до цього процесу. Зокрема, звернутися до Ради міністрів Криму, щоб її керівництво не робило непродуманих заяв, які лунають у засобах масової інформації, і звернутися до Верховної Ради України, щоб вона не допускала дій, які різко загострюють відносини між Росією та Україною”.

Лідера Російської громади Криму підтримали кримські комуністи, які спільно зі ще трьома проросійськими організаціями автономії закликали українську владу поділитися з росіянами грошима, які отримує Україна, зокрема Керченський морський порт, за проходження іноземних суден Керч-Єнікальським каналом. У зв’язку з цим віце-спікер кримського парламенту Ільмі Умеров зазначив, що криза довкола острова Тузли ще раз чітко показала, які політичні сили в Криму відіграють роль своєрідної „п’ятої колони” сусідньої держави.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG