Доступність посилання

ТОП новини

У США заборонили відеозйомку трун з тілами американських солдатів, які прибувають з Іраку.


Мирослава Гонгадзе У США заборонили відеозйомку трун з тілами американських солдатів, які прибувають з Іраку.

Нью-Йорк, 23 жовтня 2003 - Війна проти тероризму змінила багато звичних правил суспільного життя в Сполучених Штатах. Однією з таких змін є заборона на зйомки цинкових трун з тілами американських солдатів, які прибувають практично щодня до Сполучених Штатів з Іраку.

Від часу В’єтнамської війни президенти у Сполучених Штатах переживали, що відеокартинки чи фотографії вбитих американських солдатів під час військових операцій США можуть коштувати їм втрати підтримки громадян. Адміністрація президента Буша знайшла цьому дуже просте рішення. У березні цього року Пентагон заборонив фотографувати та фільмувати церемонію прибуття із зон військових конфліктів цинкових трун з тілами американських солдатів.

Міністерство оборони стверджує, що таке правило існує вже 14 років. А цього року його просто намагаються запровадити у життя. Критики президента Буша кажуть, що в такий спосіб він намагається приховати від громадськості весь фаталізм іракської війни. За інформацією Білого дому, упродовж свого президентства Джордж Буш не брав участі у жодній церемонії поховання американських солдатів, він лише зустрівся з родинами загиблих під час відзначення Дня пам''яті та під час церемонії пам''яті жертв 11 вересня. “Ця адміністрація маніпулює інформацією, і особливо заклопотана “правильною” організацією різних подій, але інколи це заходить занадто далеко”, – цитує колишнього прес-секретаря Клінтона Джо Локхарта “Вашингтон Пост”.

На відміну від Джорджа Буша президент Роналд Рейган брав участь у багатьох подібних церемоніях. А під час президентства Буша-старшого було декілька церемоній зустрічі цинкових трун, покритих американським прапором з тілами американських солдатів, убитих в Панамі, Лівії та інших гарячих точках. Але вже у 1991 році Пентагон заявив, що подібні церемонії більше не будуть висвітлюватись у засобах масової інформації. Основною причиною цього називали незадоволення Буша-старшого. Одного разу телебачення показало кадри з його прес-конференції, коли на задньому фоні з літака знімали труни солдатів.

Але у період президентства Клінтона зйомки цих церемоній знову відновились, а сам Білл Клінтон у 1998 році прибув на летовище Ендрюс для того, щоб зустріти труни американців, убитих під час терористичної атаки в Найробі. Фотографування і відеозйомки подібних церемоній продовжувались і в перші два роки президентства Буша-молодшого. Але після початку операції в Іраку цю процедуру заборонили повністю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG