Доступність посилання

ТОП новини

«Касьянов взяв Тузлу без бою» - назва цього коментаря в Інтернет-виданні «Ґазєта Ру» відзеркалює ставлення російських засобів масової інформації до того, що відбулося на російсько-українських переговорах щодо острова Тузли.


Віталій Портников «Касьянов взяв Тузлу без бою» - назва цього коментаря в Інтернет-виданні «Ґазєта Ру» відзеркалює ставлення російських засобів масової інформації до того, що відбулося на російсько-українських переговорах щодо острова Тузли.

Москва, 24 жовтня 2003 - Російські спостерігачі вважають результати переговорів між прем’єр-міністрами Російської Федерації і України Михайлом Касьяновим і Віктором Януковичем великою дипломатичною перемогою Росії. «Касьянов взяв Тузлу без бою» - назва цього коментаря в інтернет-виданні «Ґазєта Ру» відзеркалює ставлення російських засобів масової інформації: і телебачення, і радіостанцій, і інтернет-видань до того, що відбулося на російсько-українських переговорах.

Для російських спостерігачів головним підсумком переговорів стало не те, що Росія припиняє будівництво дамби, причому на невизначений термін і до того ж збирається почати таке будівництво, лише узгодивши з українською стороною. Ні, для російських спостерігачів найголовніше, що Віктор Янукович вирішив скасувати прикордонний пост на острові Тузлі. До речі, варто нагадати, що це повідомлення для преси зробив прем’єр-міністр Російської Федерації Михайло Касьянов. Воно поки що не підтверджується українськими джерелами.

До того ж є досить важливим той факт, що російські спостерігачі виділяють спірність території острова Тузли. Це новий момент у переговорах між Росією і Україною , новий момент не лише в ситуації з островом Тузлою, але й у всьому діалозі між двома країнами. Досі Російська Федерація не пред’являла територіальних претензій до сусідньої держави. Звичайно ж, це може серйозно ускладнити процес переговорів між Російською Федерацією і Україною.

Україна, як відомо, досі вважала Тузлу своєю власністю. Однак, поведінка Віктора Януковича на сьогоднішніх переговорах повністю дезавуювала всі попередні заяви Міністерства закордонних справ України та окремих українських політиків щодо прав Києва на острів. «Згода українського прем’єра вивести українських прикордонників з Тузли означає, як мінімум, визнання неврегульованості питання щодо належності острова Тузли, а як максимум, готовності уступити цю територію під безпрецедентним натиском Москви», - торжествує інтернет-видання «Ґазєта Ру».

Досить цікавим є факт, що для російських спостерігачів, як родзинка сьогоднішніх переговорів між російською і українською урядовими делегаціями, стали повідомлення з Києва про те, що в українській столиці збираються створити мюзикл під назвою «Тузла». Як відомо, ініціатором створення такого твору став російський телевізійний журналіст Дмитро Кисельов, який, окрім роботи на державному російському телебаченні, також працює в ефірі українського каналу ICTV. Журналіст, якого можуть бачити російські і українські телевізійні глядачі, збирається створити досить цікавий сюжет по гарячих подіях, які вимагають художнього осмислення. Так що, зазначають російські спостерігачі, у росіян з’явиться можливість відвідати українську столицю і подивитися новий мюзикл. І залишається тільки сподіватися, що в цей час відносини між Російською Федерацією і Україною будуть врегульовані, а територіальні претензії стануть лише історичним фактом у діалозі двох країн.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG