Доступність посилання

ТОП новини

Мiнiстр внутрiшнiх справ Сербiї Душан Михайлович попереджає, що вiн i полiцiя виступають проти видачi Мiжнародному трибуналовi в Гаазi полiцейського генерала Сретена Лукича.


Михайло Рамач Мiнiстр внутрiшнiх справ Сербiї Душан Михайлович попереджає, що вiн i полiцiя виступають проти видачi Мiжнародному трибуналовi в Гаазi полiцейського генерала Сретена Лукича.

Белград, 27 жовтня 2003 – Сербська столиця такого ще не бачила. Минулої п’ятницi тисячi полiцейських в парадних формах протестували проти вимоги Гаазького трибуналу видати генерала Сретена Лукича, заступника мiнiстра внутрiшнiх справ. Лукич, який свого часу очолював полiцейськi пiдроздiли у Косовi, не взяв участi в мирнiй демонстрацiї. Урядовцi кажуть, що йшлося про спонтанний протест. Бiльшiсть оглядачiв зазначає, що не може бути мови про спонтаннiсть. А в заявах громадян було чути й побоювання, що полiцiї могли б сподобатися такi акцiї.

Мiнiстр внутрiшнiх справ Душан Михайлович у недiлю ввечерi додатково пiдлив олiї у вогонь. Вiн слово в слово сказав: “Проведення вимоги Гаазького трибуналу залишило б країну без Збройних сил і без полiцiї”. А у разi, якщо Нацiональне вiче зі спiвробiтництва з Трибуналом винесе рiшення про видачу обвинувачених, то воно, як попередив мiнiстр, “буде змушене шукати мiнiстра та полiцейських, котрi реалiзують таке рiшення”. Вiн висловив сподiвання, що його думки подiляють iншi члени уряду. Громадян, зокрема, занепокоїв натяк про Збройнi сили.

Расим Ляїч, мiнiстр з питань прав людини державного об’єднання Сербiя i Чорногорiя, каже, що вимога з Гааги “надiйшла в найгiрший полiтичний момент”, оскiльки в сербському парламентi тривають дебати про довiр’я урядовi, а через три тижнi мають вiдбутися президентськi вибори. Вимога Трибуналу сприяє консервативним силам та екстремiстам, пояснює Ляїч.

А щодо Збройних сил, начальник Генштабу Володимир Крґа сказав, що вiйськовi “глибоко занепокоєнi”. Твердження Гаазької прокуратури, що армiя була причетною до злочинiв у Косові, вiн назвав “абсолютно безпiдставними”.

Рiшення щодо вимоги Трибуналу Белград мав би винести протягом цього тижня. Преса зазначає, що йдеться про надзвичайно важку вимогу. Окремi газети нагадують, що в американському Сенатi саме цього тижня розпочинають обговорювати надання фiнансової допомоги Сербiї. Таку допомогу Вашингтон, як правило, обумовлює беззастережним спiвробiтництвом Белграда з Гаазьким трибуналом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG