Доступність посилання

ТОП новини

Про ситуацію довкола острова Коси Тузли.


Володимир Притула Про ситуацію довкола острова Коси Тузли.

Симферополь, 27 жовтня 2003 - Проблема будівництва російської дамби до українського острова Коси Тузли залишається у Криму в центрі уваги. У вівторок одна з місцевих газет повідомила, що односторонні дії росіян у Керченській протоці підтримує 61 % опитаних мешканців автономії. Правда, це опитування провів соціологічний центр Фонду “Москва-Крим”, який фінансується з російських джерел, тож не викликає якоїсь серйозної довіри. Більш цікавими видаються підсумки учорашнього візиту до Краснодара кримської урядової делегації.

Під час зустрічі делегацій Краснодарського краю та Автономної Республіки Крим вдалося зняти масу непорозумінь, про це на спільній прес-конференції у Краснодарі за підсумками переговорів заявили краснодарський губернатор Олександр Ткачов і кримський прем’єр Сергій Куницин.

"Ми робитимемо все, щоб зняти напруженість", – зазначив пан Ткачов. За його словами, в перебігу зустрічі була досягнута домовленість про створення спільної екологічної комісії двох регіонів. Він також ще раз наголосив, що всі питання про належність Тузли і проходження кордону мають вирішуватися на міждержавному рівні.

А за словами Сергія Куницина, під час зустрічі досягнута домовленість про візит найближчим часом делегації Краснодарського краю до Кримської автономії. А за підсумками цієї поїздки був підписаний Меморандум про дружбу і співробітництво між Краснодарським краєм Росії та Автономною Республікою Крим України. У ньому, зокрема, мовиться, що сторони здійснюють співробітництво на принципах дружби, рівноправності, довгострокового партнерства і взаємної вигоди відповідно до законодавств Російської Федерації та України. Меморандум також передбачає створення двосторонньої погоджувальної комісії з питань екології, яку з кримського боку очолив перший заступник голови Ради міністрів Криму Володимир Раєнко, з краснодарського – заступник глави адміністрації Олег Безродний. З метою забезпечення розвитку співробітництва сторони вивчать питання щодо будівництва транспортного переходу між Таманським і Кримським півостровами, мовиться у документі.

Тим часом роботи зі зміцнення збудованої росіянами у Керченській протоці дамби тривають. За даними українських прикордонників, які і далі перебувають на Косі Тузлі, близько 40 одиниць техніки продовжують в інтенсивному режимі цілодобові роботи зі збільшення висоти і ширини греблі. Самі ж прикордонники спростували повідомлення російської преси, що вони почали роботу з поглиблення дна в Керченській протоці. Начальник прес-служби Азовсько-Чорноморського управління Державної прикордонної служби України Сергій Піддубний повідомив, що земснаряд, який перебуває у протоці, здійснив декілька пробних пусків, однак не проводив повномасштабних робіт. За словами пана Піддубного, для проведення робіт з поглиблення дна в Керченській протоці необхідно прибрати два понтони-ліхтери завдовжки 38 метрів кожен, які стоять на кордоні поперек російської дамби.

З іншим спростуванням виступив глава адміністрації Краснодарського краю Олександр Ткачов, який заперечив інформацію про те, що метою зведення дамби у Керченській протоці було задоволення бізнес-інтересів російського підприємства "Тольятті-азот" з будівництва терміналу для перевалки аміаку. Пан Ткачов повідомив, що згадане підприємство справді реалізує у цьому російському регіоні свій проект вартістю у 60 мільйонів американських доларів, але біля мису Залізний Ріг, і будівництво дамби із цим проектом ніяк не пов’язане, наголосив краснодарський губернатор. За його словами, проект пройшов усі необхідні експертизи, в тому числі й екологічну.

Тим часом представники наукових установ та екологічних організацій Криму під час круглого столу в Керчі дійшли висновку, що будівництво дамби в районі Тузлинської промоїни завдасть значної і непоправної шкоди екології регіону.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG