Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: Путін і російські політичні проблеми. Опозиція серед законодавців США у справі Іраку.


Василь Дарчук Огляд західної преси: Путін і російські політичні проблеми. Опозиція серед законодавців США у справі Іраку.

Прага, 28 жовтня 2003 – Західні оглядачі продовжують коментувати російські політичні проблеми і силові методи Путіна у вирішенні цих проблем.

Коментуючи політичну ситуацію в Росії, британська газета «Ґардіян» у редакційній статті пише, що російський президент Путін намагається здобути славу керівника, який веде його країну до процвітаючого майбутнього. При цьому, з огляду на методи правління російського керівника газета порівнює його із новітнім царем, який жорстоко розправляється з опозицією в Чечні і з незалежною пресою.

Нині Росія стає багатшою країною, веде далі британська газета, проте грубі, деспотичні розправи над громадськими інституціями і суспільством підривають віру у російське відродження. «Ґардіян» наводить також недавній арешт російського підприємця Ходорковського, який, на думку газети, став жертвою переслідувань не стільки за маніпуляції і уникання сплати податків, скільки за його причетність до російських політичних реалій. Наступ на олігархів, на думку газети, пов’язаний із популістськими заходами Путіна перед грудневими парламентськими виборами в Росії, а також із бажанням позбутися багатих і політично впливових противників.

У відгуку на арешт російського бізнесмена Ходорковського газета «Вашингтон пост» висловлює жаль, що Вашингтон не зайняв твердої позиції у цій справі, погодившись таким чином на дальші репресивні дії російського керівництва всередині країни. Газета нагадує також інші провокаційні акції Кремля, зокрема останню з Україною, триваючі конфлікти в Чечні і загалом на Кавказі, в Молдові. В останніх заходах Кремля і російської служби безпеки коментатор вбачає неоімперіалістські спроби відновлення сфери впливів Москви у країнах колишнього СРСР.

На закінчення «Вашингтон пост» закликає визнати факт масових порушень в Росії прав людини і відновлення там методів правління часів холодної війни.

Західні оглядачі, особливо європейські, продовжують також гостро критикувати політику США щодо Іраку і зростаючу опозицію серед американських законодавців проти видатків на утримання військових сил у цій країні. Характерний під цим оглядом коментар Патріка Сабатьєра у французькій газеті «Ліберасьйон». Війну в Іраку автор порівнює з війною США у В’єтнамі і наводить протести проти неї з боку американських сенаторів, зокрема республіканця Джона МакКейна і демократа Джона Керрі – ветеранів в’єтнамської війни, нагороджених за подвиги у воєнних операціях. На думку автора, як і у В’єтнамі, американські підрозділи в Іраку зіштовхуються зі зростаючим опором з боку організованих партизанських груп. Звичайно, кількасот американських солдатів, загиблих в Іраку, неможливо порівняти з величезними втратами у В’єтнамі, підкреслює автор, але жертвами в Іраку нині стають також невійськові міжнародні організації, серед них ООН і Червоний хрест.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG