Доступність посилання

ТОП новини

Угорські атомники усунули несправності на Пакшській АЕС.


Василь Плоскіна Угорські атомники усунули несправності на Пакшській АЕС.

Угорщина, 29 жовтня 2003 - Цими днями на повну потужність знову запрацювала Пакшська атомна станція , єдиний ядерний об’єкт, збудований в Угорщині в роки соціалізму. На початку квітня поточного року контрольні покажчики зафіксували в районі цієї станції підвищений фон радіації через несправність на 2-му реакторі. Знадобилися зусилля багатьох спеціалістів, у тому числі й закордонних, аби упродовж семи місяців усунути наслідки аварії.

Нагадаю, що збої в роботі другого реактора почалися 10 квітня поточного року. Кілька тижнів експлуатаційники намагалися визначити причину несправності, однак комплексну технічну експертизу вдалося зробити тільки у травні не без допомоги фахівців з Австрії та деяких інших країн. На місці аварії побували представники Міжнародного атомного агенства зі штаб-квартирою у Відні, а також бригади ремонтників із Франції й Росії. Паралельно під ворітьми Пакшської АЕС, яка розташована приблизно за сто кілометрів на південь від Будапешта, розгорнули свої пікети екологи угорської філії “Ґрін піс”. Дехто з демонстрантів навіть потрапив до місцевого відділення поліції.

Звичайно, брак інформації й активна увага до цієї події з боку місцевих і закордонних мас-медіа породили чимало чуток щодо характеру несправності на ядерному об’єкті, спроектованому ще інженерами Радянського Союзу. Пристрасті вирували й у сусідній Австрії. Але зараз все це залишилося в минулому. За словами представника станції Балажа Ковача, цими днями запущені в експлуатацію всі три реактори, на яких завершені ремонтно-профілактичні роботи, в тому числі здійснена заміна ядерного палива на цьому об’єкті. До наступного літа реактори вийдуть на потужність у 470 мегаватів електроенергії кожний, сказав він 28 жовтня на прес-конференції в місті Пакші.

Ковач також прозвітувався про хід цих робіт, роблячи акцент на заходах посилення ядерної безпеки. Він оголосив, що на цьому тижні Міжнародна спілка експлуатаційників-атомників (WANO) ухвалить рішення щодо організації наступної асамблеї у 2005 році в Будапешті. Запрошення надходили і з інших місць, проте обрана була саме угорська столиця. Влаштовуючи цей престижний захід, угорські атомники, за словами Ковача, сподіваються отримати широке визнання своєї праці.

У вівторковій прес-конференції у Пакші взяв участь відомий експерт, керівник фахівців світового профілю з Міжнародного атомного агенства Томас Мазур, який досліджував у 1979 році причини аварії на американській атомній станції в Трі Майл Айленді (Three Mile Island). Разом з ним пакшський об’єкт відвідали на прохання станції його колеги з Канади і Франції. Вони, зокрема, ознайомилися з тим, як угорські інженери втілюють на практиці майже 30 рекомендацій Міжнародного атомного агенства.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG