Доступність посилання

ТОП новини

Кримський уряд проти спільної з росіянами експлуатації Керч-Єнікальського каналу.


Володимир Притула Кримський уряд проти спільної з росіянами експлуатації Керч-Єнікальського каналу.

Симферополь, 29 жовтня 2003 - Кримський уряд не підтримує пропозицію про створення спільного підприємства для експлуатації Керч-Єнікальського каналу, висловлену росіянами під час останньої зустрічі українського і російського прем’єрів у Москві. Як повідомляє джерело в уряді автономії, натомість Симферополь виступає за створення СП зі спорудження та експлуатації транспортного переходу через Керченську протоку.

Представник кримського уряду, який, зважаючи на заборону президентською адміністрацією державним службовцям коментувати ситуацію довкола Тузли, попросив не називати його ім’я та посаду, поінформував радіо „Свобода”, що Рада міністрів АРК виступає проти створення СП для спільної з росіянами експлуатації Керч-Єнікальського каналу з кількох причин. І не тільки тому, що Керченський морський порт, який є його власником, може втратити щонайменше половину із приблизно 180 мільйонів американських доларів, які щорічно стягує з іноземних суден за проведення каналом із Чорного моря до Азовського і навпаки. Не тільки тому, що й місто Керч та Автономна Республіка Крим загалом можуть втратити частину податкових надходжень до своїх бюджетів. Головна причина, що у випадку створення спільного українсько-російського підприємства, Україна змушена буде віддати Керч-Єнікальський канал, тобто, відбудеться його відчуження і власником каналу стане СП. Втім, це питання поки що розглядається в українському уряді, як і інші пропозиції росіян.

А чи розглядають росіяни українську пропозицію про спорудження транспортного переходу через Керченську протоку, поки не відомо. За інформацією згаданого джерела у кримському уряді, українська сторона досить серйозно розглядає можливість будівництва підземно-підводного тунелю, що пройшов би під протокою. Попередня вартість цього проекту близько 2-х мільярдів американських доларів, і українці вже начебто знайшли реального інвестора. Київ запропонував Москві одразу після делімітації кордону розпочати таке будівництво. Проте, під час обговорення цього питання на останньому ялтинському саміті Леонідом Кучмою і Володимиром Путіним останній заявив, що росіян цей проект не цікавить. Це ж підтвердив і під час московської зустрічі прем’єрів Михайло Касьянов.

Цілком вірогідно, що відмова росіян від політично вигідного їм проекту полягає не тільки в тому, що після спорудження транспортного переходу через Керченську протоку частина потоку російських курортників буде переорієнтована з курортів російського Північного Кавказу на курорти українського Східного Криму, вважає урядове джерело. Зараз у Києві і Симферополі досить серйозно розглядається проект побудови на озері Донузлав, що на східному узбережжі Криму, крупного морського порту і великої нафтоперевалки. Нагадаю, що його ініціатором і рушієм є міністр транспорту України Георгій Кірпа. Зараз транспортування нафти з російських портів до Одеси відбувається малотоннажними суднами, якщо ж буде збудований транспортний перехід, що включатиме і нафтопровід, то у Донузлаві можна буде завантажувати танкери-стотисячники, а далі – на Одесу і на Броди. Як стверджує мій співбесідник, таким чином можна було б перекидати 180 мільйонів тонн нафти щорічно, відповідно, Крим щорічно отримував би 180 мільйонів доларів, по 1 долару за тонну.

Знаючи негативне ставлення до цього проекту Москви, кримські урядовці були немало здивовані, коли під час кримсько-краснодарської зустрічі 27 жовтня кубанці знову підняли тему будівництва транспортного переходу. Вони пропонують таки подовжити дамбу до Тузли, а далі будувати міст чи тунель. Кримчани ж кажуть, що вони не проти, але після делімітації кордонів та відповідної екологічної експертизи. Зрештою, як повідомило згадане джерело у кримському уряді, прем’єр-міністр Криму Сергій Куницин і глава адміністрації Краснодарського краю Олександр Ткачов домовилися звернутися за сприянням до Києва і Москви. Наскільки ця пропозиція кубанців є серйозною і чи не піарівська це спроба зберегти обличчя після провалу „тузлинсько-дамбової операції” - покаже час.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG