Доступність посилання

ТОП новини

Пенсільванський вокзал і доля архітектурних пам’яток Нью-Йорка.


Юрій Дулерайн Пенсільванський вокзал і доля архітектурних пам’яток Нью-Йорка.

Нью-Йорк, 29 жовтня 2003 - Виповнилося 40 років від зруйнування в Нью-Йорку старого Пенсільванського залізничного вокзалу з тим, щоб на місці тієї історичної споруди збудувати новий вокзал. Ця подія спонукала громадян міста боротися за збереження архітектурних шедеврів минулого.

28 жовтня 1963 року почали руйнувати Пенсільванський вокзал у центрі Манхаттана. Старий вокзал, збудований 1910 року, був, можливо, найкращим з вокзалів усіх світових столиць, включно з Лондоном та Парижем. Його фасад прикрашали 84 колони рожевого граніту, а мережива металевих конструкцій ніби зійшли зі сторінок фантастичних романів Жюль Верна. І все ж вокзал зруйнували, щоб звільнити місце для нової споруди. Ніхто не міг зупинити цього “монументального акту вандалізму”, як писала тоді газета “The New York Times”, що назвала зруйнування “Penn Station” “ганьбою Нью-Йорка”. На той час при муніципальній раді міста ще не існувало управління захисту пам’яток. Але зібралася група активістів (молодих архітекторів, письменників і громадських діячів), які почали протестувати. Вони обстоювали принцип охорони старовинних будівель Нью-Йорка, аби запобігти зміні історичного обличчя міста. На підтримку цієї групи була створена ціла низка подібних осередків у інших районах Нью-Йорка. Муніципальна рада змушена була прислухатися до голосів протесту і 1965 року постала Комісія збереження пам’яток архітектури. 1969 року ця Комісія заборонила руйнувати другий залізничний вокзал у Манхаттані, теж історичну споруду надзвичайної краси, “Grand Central Station”. На тому місці власники планували збудувати хмарочос. Вони потягли міську управу до суду. Та справа по інстанціях дійшла до Верховного Суду Сполучених Штатів, який 1978 року вирішив, що місто має право зберігати свої пам’ятки архітектури навіть попри плани й наміри власників. Нині Комісія збереження пам’яток архітектури взяла під свою охорону 1100 будівель та місць у всіх п’яти районах Нью-Йорка. До цих пам’яток віднесено, зокрема, Empire State Building, Chrysler Building та увесь Central Park.

Цього тижня, коли місто відзначає річницю зруйнування старого Пенсільванського вокзалу, історики нагадують, що саме ця сумна подія спричинилася до народження нового громадського руху, завдяки якому Нью-Йорк зберігає своє історичне обличчя.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG