Доступність посилання

ТОП новини

Тисячi робiтникiв у Белградi сьогоднi протестували бiля будинку парламенту Сербiї, вимагаючи вiдставки влади й призначення дострокових виборiв.


Михайло Рамач Тисячi робiтникiв у Белградi сьогоднi протестували бiля будинку парламенту Сербiї, вимагаючи вiдставки влади й призначення дострокових виборiв.

Белград, 29 жовтня 2003 – У Белградi начебто запроваджений надзвичайний стан. Бiля будинкiв уряду розташовані полiцейськi пiдрозділи, включаючи й антитерористичнi вiддiли. Це через двi причини: з офiцiйним вiзитом у країні перебував нiмецький канцлер Ґерхард Шредер, а Спiлка незалежних профспiлок влаштувала протестну манiфестацiю, вимагаючи вiдставки Кабiнету мiнiстрiв. До вечора, поки я був на вулицi, не було iнцидентiв. Проте було майже неможливо як їздити машиною, так і пройти пiшки.

Спiлка незалежних профспiлок – це колишня комунiстична профспiлка. Пiкетувальники вимагають вiдставки уряду, призначення дострокових парламентських виборiв та припинення процесу приватизацiї. Окремi з них заявили про намiр ночувати в наметах бiля будинку Парламенту.

Голову Профспiлки прийняла спiкер Парламенту Наташа Мичич та лiдери парламентських фракцiй. Партiя Воїслава Коштуницi надала пiдтримку вимогам пiкетувальникiв. А Наташа Мичич, котра одночасно є виконувачкою обов’язкiв президента Сербiї, поінформувала, що в Парламентi тривають дебати про довiр’я урядовi, що вибори можна призначити пiсля процедури, яка передбачена законом.

А щодо вiзиту Шредера, вiн перший нiмецький канцлер, який пiсля 1985 року перебував у Белградi. Нiмеччина - головний зовнiшньоекономiчний партнер Сербiї. Проте сербськi нацiоналiсти стверджують, що нiмцi вiдiграли головну роль у процесi розвалу екс-Югославiї, що нiмецька влада завзято виступала за бомбардування Сербiї 1999 року. Щоб змiнити негативне ставлення до нiмцiв, урядовцi й преса з приводу вiзиту пана Шредера зазначали, що Берлiн пiсля демократичних змiн у країнi надав значну фiнансову та iншу допомогу для нормалiзацiї щоденного життя й пожвавлення економiки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG