Доступність посилання

ТОП новини

Американські правозахисники стурбовані станом українських ЗМІ напередодні виборів, на Банковій кажуть, що в Україні все гаразд.


Мар’яна Драч Американські правозахисники стурбовані станом українських ЗМІ напередодні виборів, на Банковій кажуть, що в Україні все гаразд.

Прага, 29 жовтня 2003 року – Американська правозахисна організація "Дім Свободи" (Freedom House) стурбована тим, що перед президентськими виборами наступного року українці навряд чи матимуть об‘єктивну інформацію про політичні процеси в державі. Про це мовиться у новому звіті правозахисників, який оприлюднили в Нью-Йорку. Звіт дуже критичний, але правозахисники вважають, що не всі надії втрачені. У розмові з радіо "Свобода" головний редактор звіту "Дому Свободи" Кріс Уокер зауважив:

"За рік до вирішальних виборів 2004-го року можливість чесного і об`єктивного висвітлення політичної кампанії опинилася під великим сумнівом через ситуацію, яка склалася сьогодні в українських мас-медіа. Політичні та інші групи, які критично ставляться до чинного президента та до правлячої політичної еліти, не мають належного доступу до ефіру. Щоб передвиборча кампанія була відкритою і збалансованою, треба щоб світова спільнота, українські політичні лідери, власники мас- медіа, редактори, журналісти та представники громадських організацій дослухалися до рекомендацій "Дому Свободи." Так, зокрема, український президент і влада мають негайно припинити розповсюдження темників та залякування головних редакторів ЗМІ. Це також означає ретельне розслідування нападів, як фізичної так і фінансової розправи з журналістами, включно зі справою Георгія Гонгадзе. Центральній виборчій комісії важливо забезпечити, щоб кандидати, яких критикують у державних мас -медіа, мали рівний доступ до мас-медіа, щоб за два місяці до виборів вони могли дати відсіч негативному висвітленню. Також важливо створити чесний, представницький, багатопартійний комітет для моніторингу медіа".

Натомість керівник головного управління інформаційної політики Адміністрації Президента України Сергій Васильєв відкидає критику на адресу української влади. В інтерв‘ю нашій київській кореспондентці Марині Пирожук Сергій Васильєв так прокоменутвав звіт "Дому Свободи":

"Це не про нашу країну, це не про Україну. Можливо десь, за даними "Фрідом Хаус" такі факти мають місце, але повторюю, це не про Україну інформація. Ця точка зору абсолютно безпідставна. Вона давно гуляє ЗМІ, в основному, опозиційними. Тому я не можу сприймати цю інформацію як достовірну, оскільки вона позбавлена будь-яких аргументів, конкретних аргументів і є просто однією з багатьох точок зору, які часто висловлюються представниками опозиційних сил в Україні. Вони мають право на своє бачення. Є інше бачення цієї ситуації, тому я сприймаю цю інформацію як одну з багатьох оцінок, які лунають з однієї зі сторін серйозної політичної боротьби. І не більше".

Це був Сергій Васильєв. А щоб наші слухачі мали вичерпну інформацію про звіт американських правозахисників, Радіо “Свобода” ще продовжить розповідь про цей документ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG