Доступність посилання

ТОП новини

Делегація Краснодарського краю Росії в Криму.


Володимир Притула Делегація Краснодарського краю Росії в Криму.

Симферополь, 3 листопад 2003 - Сьогодні у Симферополі відбулися переговори між керівництвом Автономної Республіки Крим і Краснодарського краю Росії. Зокрема, обговорювалися проблеми міжрегіональної співпраці і ситуація в Керченській протоці, що виникла після початку будівництва росіянами дамби в напрямку українського острова Коси Тузли.

Це вже друга за останні 10 днів зустріч керівників двох сусідніх регіонів України і Росії. Минулого тижня кримська делегація їздила до Краснодара. І тоді, і тепер представники кримської і краснодарської влади говорили про непорушну дружбу між ними і між мешканцями обох регіонів. Цього разу і кримський прем’єр Сергій Куницин, і глава адміністрації Краснодарського краю Олександр Ткачов акцентували на тому, що проблема будівництва росіянами дамби до українського острова Тузли уже не ускладнює двосторонні стосунки і сьогоднішня їхня зустріч присвячена більше питанням розширення економічної і культурної співпраці. Втім, теми Тузли уникнути не вдалося, й Олександру Ткачову знову довелося виправдовуватися: “Що стосується станиці Тамань, то вона сьогодні страждає від сильних течій і наступу моря. Під загрозою цілий населений пункт. І коли ми почали відновлювати Косу, то ні сном, ні духом не відали, що ця проблема викличе такий політичний ажіотаж ,навіть на міждержавному рівні. Розпочалися закиди російській стороні в імперських амбіціях, у загарбницьких намірах... Хочу на своєму рівні заявити, що таких амбіцій, наскільки мені відомо, ні у президента Росії, ні в уряду Росії, ні у крайової адміністрації немає і не може бути. Ми усвідомлюємо, з чим маємо справу”, - заявив краснодарський губернатор. Водночас він відзначив, що сама Коса Тузла є спірною територією, але цим питанням нехай займаються федеральні органи влади. Додам, що усі російські гості називали український острів Тузлу “східною частиною коси Тузли”.

Яке ж майбутнє новобудови, котра добряче зіпсувала українсько-російські відносини? Олександр Ткачов вважає, що визначатися слід за півроку. Подивившись, як дамба переживе зиму і льодохід. Він продовжує :”Перспективи. Сьогодні є 4-кілометрова дамба. Ми її відновили і, практично, виконали екологічне завдання. Сьогодні хвиля вже не так сильно руйнує берег Тамані. Тепер постає наступне питання, чи не продовжити цю дамбу? Адже дамба – це дорога, про яку мріяли наші предки. Цей транспортний перехід з’єднав би Крим і Кубань. Далі може бути і міст, і тунель. Від цього виграють наші народи, наші території, бізнес. З часом тут ми маємо створити єдиний економічний простір”, - заявив Олександр Ткачов.

Його кримський колега, прем’єр Сергій Куницин підтримав ідею транспортного переходу. За словами пана Куницина, Крим зацікавлений у цьому, але досі росіяни не відповідали взаємністю. Сергій Куницин: “Ми відпрацювали кілька варіантів і внесли до Кабінету Міністрів України свої пропозиції. Український уряд на наше прохання звернувся до російського. Під час літнього перебування у Криму Михайла Касьянова ми з Віктором Януковичем поставили йому питання про Керченський транспортний перехід, але російський прем’єр до цього поставився критично. Мовляв, які товари цим переходом пересуватимуться? Бо ж інвесторам треба буде повернути вкладені кошти. А міст, за попередніми даними, коштує 1 мільярд 400 мільйонів американських доларів, тунель – 800 мільйонів, а реанімація поромної переправи – 150 мільйонів. Нещодавно ми знову попросили прем’єр-міністра Росії ще раз повернутися до розгляду цього питання та проаналізувати можливі транспортні, пасажирські і товарні потоки”, - провідомив Сергій Куницин. Водночас Олександр Ткачов заявив, що краснодарці зі свого боку теж лобіюватимуть у Москві це питання.

У перебігу сьогоднішніх переговорів сторони підписали низку документів про розширення контактів і співпраці між двома регіонами. Але чи не повторять вони долю забутих кримсько-краснодарських угод 1999-2000 років, покаже час.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG