Доступність посилання

ТОП новини

Перші підсумки парламентських виборів у Грузії.


Ганна Стеців Перші підсумки парламентських виборів у Грузії.

Тбілісі, 3 листопада 2003 - Новий тиждень громадяни Грузії починають з новообраним парламентом. Як знаємо, 2 листопада у цій країні відбулися парламентські вибори. За попередніми даними, найбільше голосів дістав проурядовий блок “За нову Грузію” (блок, який очолює президент Едуард Шеварднадзе) – 24, 5% голосів.

Були на цих виборах і несподіванки. Моя київська колега Ганна Стеців перебуває зараз у Тбілісі. Вона стежила за перебігом парламентських виборів у Грузії.

Ганно, яким буде новий склад парламенту в Грузії?

Ганна Стеців

Остаточно це стане відомо за кілька днів, хоча президент Грузії Едуард Шеварднадзе уже сказав, що в основному парламент відбиватиме політичний спектр Грузії.

Тут, поряд зі мною, міжнародний спостерігач, голова українсько-грузинської міжпарламентської групи пан Сергій Шевчук, який був спостерігачем на виборах. Він розкаже про те, яким буде наступний склад парламенту Грузії за попередніми даними, як відбувалися вибори, які висновки зробили міжнародні спостерігачі, а також які уроки з парламентських виборів у Грузії можна взяти для України.

Сергій Шевчук

Перш за все, я хочу відмітити, що нинішні вибори, за оцінкою усіх спостерігачів, відбулися набагато демократичніше, ніж попередні вибори, які не були визнані правовими в міжнародних західних і європейських організаціях.

Нинішні вибори мали багато недоліків технічних, технологічних, але процедура волевиявлення кожного громадянина відбувалась досить демократично. Ми в цьому переконалися.

Проурядовий блок Едуарда Шеварднадзе планував набрати 36% або в усякому разі не менше третини голосів. Це йому не вдалося. І зараз із блоком Шеварднадзе конкурує і можливо навіть вийде на перше місце (досить несподівано) блок націоналістів, який очолює Михайло Саакашвілі. Він бувший міністр юстиції Грузії. Він закінчив Київський державний університет, дуже добре знає Україну і є членом грузинсько-української групи дружби. В нього абсолютно радикальна позиція і, можливо, це і сподобалось багатьом грузинам.

Очевидно, перейдуть семивідсотковий бар’єр ще декілька опозиційних партій – Лейбористська партія, партія демократів Ніно Бурджанадзе, “Нові праві” (нова партія, яка вибрала абсолютно європейські технологічні способи впливу на виборців і, очевидно, також досягне результату).

Тобто, в новому парламенті, очевидно, не буде більшості пропрезидентської. Навіть якщо отримає перемогу партія промисловців, яка може пізніше приєднатися до урядового блоку, все рівно вони, очевидно, не матимуть половини голосів. Це означає, що вибори керівництва парламенту будуть надзвичайно складними, тривалими. Але вже зараз можна сказати, що нове керівництво і новий склад парламенту буде налаштований проукраїнськи, тому що по виступах, по зустрічах з багатьма політиками - всі вони відмічали велику роль України і Грузії в міжнародних справах сумісних і бажання співпрацювати більш тісно надалі.

Ганна Стеців

А який результат дала західна допомога, яка була надана парламентарям Грузії на виборах?

Сергій Шевчук

Однозначно можна сказати, що “допомога” Заходу і зокрема США має абсолютно негативний резонанс серед грузинського населення. Так званий клондейкери по формуванню виборчих комісій, особливо рекомендації окремих американських неурядових організацій щодо фірми, яка повинна була зробити списки виборців, які завершились повним фіаско. Це самий негативний момент. Списки виборців були складені таким чином, що якби слідувати оцій американській допомозі, вибори могли взагалі не відбутися. В останні тижні виборчі комісії почали складати нові списки виборців і не завершили цю роботу. Велика кількість громадян Грузії не мала можливості взяти участі у голосуванні тільки по причині, що їх було не внесено в ці списки. В окремих дільницях їх сягає 20%. Разом з тим, дуже багато було так званих “мертвих душ”, людей, які вже вибули або померли упродовж 10 останніх років, а вони були внесені в списки. Опозиція вважає, що це був хід партії влади для того, щоб фальсифікувати вибори.

У всякому разі, грузини переконались, що не завжди треба слідувати рекомендаціям західних експертів, тому що не завжди вони потрапляють на той ґрунт, і не враховують особливості і ментальність країн, які були в колишньому Радянському Союзі, а іноді вони взагалі не є логічними і доцільними.

З іншого боку, дійсно, було декілька фактів грубого порушення, були окремі ексцеси (ті, що поки що не можна назвати терористичними актами), але до цього приєдналася і така особливість грузинського населення, коли вони могли прийти на виборчі дільниці (члени виборчих комісій) не о восьмій, як потрібно, а об одинадцятій. Частина виборчих комісій почала працювати о першій годині. Це викликало велике накопичення народу і багато виборців в кінцевому результаті до восьмої години не змогли просто технічно пройти на виборчі дільниці, сотні людей стояли за дверима і не мали змоги проголосувати.

Ганна Стеців

Це був коментар голови українсько-грузинської міжпарламентської групи Сергія Шевчука, який був у Тбілісі на виборах парламентських як спостерігач.

Тобі, очевидно, Людмило, буде цікаво знати, чи були якісь ексцеси під час виборів у Грузії? Так, навіть був знайдений величезний склад зброї, були намагання перехопити, викрасти урни з виборчими бюлетенями. Одначе, як сказав сам президент Шеварднадзе, ці ексцеси кардинально не вплинули, загалом не вплинули на основні результати парламентських виборів у Грузії.
XS
SM
MD
LG