Доступність посилання

ТОП новини

“Євробарометер”: Чи правомірною була агресія США проти Іраку.


Славко Волинський “Євробарометер”: Чи правомірною була агресія США проти Іраку.

Брюссель, 3 листопада 2003 - Темою номер один в політичному житті Євросоюзу стала презентація Управлінням соціологічних досліджень Європейського союзу (скорочено: Євробарометер) наслідків у ставленні жителів країн ЄС до війни в Іраку і чи вважають європейці, шо ця війна має правове підгрунтя.

У кожній з п’ятнадцяти країн Європейського союзу були опитані щонайменше по півтисячі жителів. Причому опитування велось не по телефону, наголосив представник Єврокомісії Томас Герасимос, а за допомогою живого методу, як то мовиться, за методом “обличчям до обличчя”.

Перше запитання, яке поставили представники “Євробарометру” жителям ЄС стосувалась того, чи була “юридично правомірною інтервенція Сполучених Штатів Америки та їх союзників до Іраку?” На це 68 % жителів Євросоюзу відповіли, що Америка неправомірно розв”язала війну проти Іраку. Найбільше противників війни виявилось у Греції, майже все населення – 96%.

В Австрії проти війни в Іраку виступає 82 % населення країни. 81 % французів також засуджують війну в Іраку. І навіть найближчий союзник США - Великобританія вразила своїми показниками, війну в Іраку вважає незаконною понад 51 % британців. Як зауважив представник Єврокомісії Томас Герасимос, хоча в звіт “Євробарометру” результати опитування про ставлення жителів США стосовно війни в Іраку не був включений, однак експерти “Євробарометра” вважють, що навіть і в самих Сполучених Штатах Америки прихильників війни нині вже менше, ніж 50%.

Опитування відбувалось за багатьма критеріями, сказав Томас Герасімос: “Пул, тобто опитування, і наша політика брали до уваги чимало факторів. Це пропорційність опитуваних за освітою, віком, статтю, постійних жителів країн і непостійних…. В загальному, серед освічених людей 74 % вважають війну в Іраку незаконною інтервенцією .

“Євробарометр” паралельно оприлюднив ставлення європейців до кризи на Близькому Сході. Більшість респондентів переконані, що криза на Близькому Сході - досить важлива проблема і Європейський Союз мусив би зайняти у розв’язанні цієї кризи більш активну позицію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG