Доступність посилання

ТОП новини

В Іраку протягом доби загинуло19 американців.


Петро Кагуй В Іраку протягом доби загинуло19 американців.

Прага, 3 листопада 2003 року - За останніми даними, кількість американців, які загинули в Іраку 2 листопада, сягає 19 осіб. З них 16 військовослужбовців загинули внаслідок падіння військово-транспортного вертольоту. Припускають, що його було збито ракетою «земля-повітря». Це найбільші людські втрати американців від часу оголошення 1 травня президентом Бушем завершення основних бойових операцій в Іраку.

Міністр оборони Сполучених Штатів Дональд Рамсфельд заявив, що загибель військовослужбовців є «великою трагедією для американців». Водночас він наголосив, що кампанія боротьби з тероризмом триватиме, не дивлячись на очевидні труднощі.

На американську базу Військово-повітряних сил у німецькому Рамштайні доставлено військовослужбовців, котрі були поранені при падінні військово-транспортного вертольота «Чінук». 16 загиблих і 20 поранених – таке загальне число людських втрат під час катастрофи , що сталася поблизу міста Ель-Фаллуджі в 70 кілометрах від Багдада. Американське військове командування визнає, що вертоліт могли збити ракетою. В цій акції підозрюють бойовиків організації «Федаїни Саддама».

Міністр оборони Сполучених Штатів Дональд Рамсфельд зокрема сказав: «Ми знаємо, що ці так звані портативні ракети «земля-повітря» широко доступні у світі. Вони дають можливість збивати вертольоти і час від часу це стається у різних місцях».

Минулої неділі один військовослужбовець також загинув у результаті детонації вибухового пристрою у самому Багдаді. А іншим вибухом у місті Ель-Фаллуджі вбиті двоє цивільних службовців допоміжних підрозділів американської армії та ще одна особа поранена.

Ці події сталися учора. А вже сьогодні жертвами нових актів насилля в Іраку стали місцеві цивільні мешканці. В місті Баакубі на міні підірвався пасажирський автобус, а в населеному пункті Кіркуку із мінометів був обстріляний житловий квартал. Загалом повідомляють про загибель 4 цивільних осіб і 13 поранених.

Виступаючи на американському телебаченні Міністр оборони США Дональд Рамсфельд зауважив: «Коли у Вас убивають людей з коаліції.., ми маємо цих убитих, а також серед вбитих є наші іракські союзники, які займаються безпекою. Від рук цих терористів гинуть й іракці. Це негарна картина. Це жорстока картина».

А на вчорашній прес-конференції у Багдаді американський цивільний адміністратор в Іраку Пауль Бремер заявив: «Вороги свободи у цій країні (Іраку) не зупинятимуться ні перед чим. І тепер цього тижня, який розпочався вбивством іракців, закінчився убивством американців. І ми поєднали нашу кров у війні з тероризмом», - сказав Пауль Бремер і додав: «Нас не зупинять. Ми виграємо цю війну, і ми переможемо власне тут, в Іраку!».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG