Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: Газета «Нью-Йорк таймс» про іракські пропозиції напередодні воєнного удару.


Василь Дарчук Огляд західної преси: Газета «Нью-Йорк таймс» про іракські пропозиції напередодні воєнного удару.

Прага, 6 листопада 2003 – У рамках сьогоднішнього огляду західної преси пропонуємо послухати розширений огляд статті Джеймса Райзена у газеті «Нью-Йорк таймс». На підставі зібраних матеріалів автор описує пропозиції, з якими режим Саддама Хусейна звернувся до Вашингтона напередодні воєнного удару.

Автор підкреслює, що на початку березня, незадовго до воєнного удару по Іраку, коли американські підрозділи були на підході до іракських кордонів, Багдад, усвідомивши всю небезпеку ситуації, через таємні канали звернувся до адміністрації США із пропозиціями, які досі залишалися в таємниці. У рамках цієї трансакції Багдад запевняв, що в Іраку нема зброї масового знищення і що іракські керівники погоджуються впустити американські підрозділи й експертів, щоб переконатися в цьому. Вони пообіцяли також видати запідозреного у здійсненні терористичного акту у Всесвітньому торговельному центрі в Нью-Йорку 93-го року. Ішлося про Абдула Рахмана Яссіна, який після теракту втік до Іраку і за допомогу в захопленні якого США пообіцяли нагороду у 25 мільйонів доларів. Крім того, вони пообіцяли провести загальні вибори в Іраку. Усі ці заходи, згідно зі статтею в газеті «Нью-Йорк таймс», схвалив сам Саддам Хусейн. Ці пропозиції, за словами автора, були останньою спробою Багдада розпочати діалог з адміністрацією США і таким чином відвернути воєнний удар.

Іракські пропозиції радникові пентагону Ричардові Перлу передав ліванський підприємець Імад Гейдж, народжений в Бейруті християнин, який під час громадянської війни в Лівані втік до США, де пізніше отримав громадянство, заснував страхову компанію, а наприкінці 90-х років разом з родиною повернувся до Бейрута. Він підтримував широкі зв’язки зі впливовими особами як на Близькому сході, так і у США.

Ричард Перл зустрівся з Гейджем у Лондоні й пообіцяв передати іракські пропозиції керівникам ЦРУ, які тим часом заявили, що вони самі через таємні канали мають контакти з режимом у Багдаді, тому відмовилися від посередництва Перла в переговорах.

Один з вищих іракських представників, який у Бейруті передав Гейджу пропозиції Багдада, за словами самого Гейджа, висловив здивування, чому Вашингтон зосередив всю свою увагу на Іраку. Якщо це через нафту, цитує його слова автор статті в газеті «Нью-Йорк таймс» Джеймс Райзен, то ми можемо обговорити зі США поступки у цій справі, якщо ідеться про мирний процес на Близькому сході, то ми теж можемо домовитися. А якщо ідеться про зброю масового знищення, то в нас її нема, заявив іракський представник, хай американці пришлють своїх людей для перевірки.

Згідно з даними автора, іракська сторона незадовго до удару двічі зверталася зі своїми пропозиціями, однак до переговорів у цій справі не дійшло. 20 березня американські і британські війська розпочали воєнну акцію в Іраку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG