Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина має чотири “мінуси” від Євросоюзу.


Василь Плоскіна Угорщина має чотири “мінуси” від Євросоюзу.

Угорщина, 5 листопада 2003 – Ґюнтер Фергойґен, уповноважений Єврокомісії у справах розширення ЄЄ, звернув увагу країн-претендентів на вступ до Спільного ринку, що їм слід докласти значних зусиль для того, щоб усунути відставання в деяких сферах національних економік упродовж часу, який залишився до травня 2004 року. Згідно з оцінками ЄС, Угорщина повинна “підтягнути” до належного рівня чотири позиції.

5 листопада Європейський Союз оприлюднив аналіз стану готовності 10 кандидатів на вступ до Євроунії, в якому можна знайти чимало негативних оцінок. У випадку Угорщини, зокрема, вказується на те, що в цій країні система державних інституцій ще не готова до здійснення підтримки аграрного сектору. Невисоку оцінку європейських експертів також отримав стан ветеринарного забезпечення громадської худоби і наявний ступінь безпеки харчових продуктів.

На думку газети “Financial Times”, Угорщину можуть додатково критикувати в Євросоюзі за недостатність заходів щодо здійснення надійної охорони зовнішніх кордонів, через які час від часу просочуються групи біженців з країн південно-східної Азії та Африки. Аналітики економічного стану Угорщини водночас зазначають, що однією з причин високого бюджетного дефіциту країни є підвищення заробітної платні працівникам. За їхніми словами, доволі прикро, що темпи підняття зарплат випереджають швидкість виробництва угорських товарів. Газета вказує на те, що монетарна політика уряду не дуже сприяє підняттю престижу національної валюти - форинта. В той же час на Заході позитивно розцінюють наміри Угорщини у першому півріччі наступного року тісніше прив’язати форинт до міжнародної валюти євро. Крім іншого, в газетній публікації йдеться про наявність антагоністичних стосунків між органами прокуратури й самоврядування на місцях.

Тим часом в угорській пресі останніми днями можна побачити все більше тривожних публікацій, в яких автори пишуть про те, що введення з кінця поточного тижня нових правил дотримання гігієни в дрібних магазинчиках на вимогу ЄС може призвести до банкрутства принаймні 90 малих підприємців. Так, нові норми забороняють касиру, який займається грошима, підміняти продавців у продуктовому відділі. У магазинах пропонується здійснити нововведення, які перераховуються в додатку з восьми сторінок. На думку столичних організацій, які представляють інтереси дрібних крамниць, дотримання цих правил є неможливим і веде до масового розорення власників магазинів. Однак аграрний міністр Імре Немет спростував чутки про те, що його відомство послабило б якимось чином згадані приписи ЄС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG