Доступність посилання

ТОП новини

В Брюсселі Литві надано друге місця серед запрошених до ЄС країн. У Вільнюсі парламентська комісія розслідує, чи існують секретні зобов’язання президента Паксаса перед фінансовим спонсором виборчої кампанії.


Альгімантас Літвінас В Брюсселі Литві надано друге місця серед запрошених до ЄС країн. У Вільнюсі парламентська комісія розслідує, чи існують секретні зобов’язання президента Паксаса перед фінансовим спонсором виборчої кампанії.

Вільнюс, 6 листопада 2003 – Якби не неприємності у Вільнюсі, президент Роландас Паксас міг би себе в Брюсселі у вівторок і середу відчувати щасливим. Згідно з оцінкою Європейської Комісії, Литва за рівнем підготовки до вступу в Європейський Союз є другою серед десяти запрошених країн.

У своїй промові в Європейському Парламенті Паксас сказав у середу: “Ми йдемо до членства в Європейському Союзі з ясним баченням Литви як активного і відповідального члена європейської родини. Нашею метою є створення демократичної держави, що затверджено в схваленій парламентом стратегії розвитку країни. Зовнішня і внутрішня безпека держави і добробут громадян є наріжним каменем нашого членства в ЄС”.

Тим часом у Вільнюсі вже тиждень триває політичний скандал. В парламенті створена комісія, яка до грудня розслідуватиме дані департаменту держбезпеки Литви, згідно з якими радник президента з питань національної безпеки Ремігіюс Ачас підтримував зв’язки зі злочинними структурами з Росії. Парламентська комісія також має дати відповідь на питання, чи існує таємна угода про політичні зобов’язання президента Паксаса перед головним спонсором його виборчої кампанії підприємцем Юрієм Борисовим, який ще донедавна був російським громадянином.

Член Сейму Вітаутас Ландсбергіс висловив сьогодні у Вільнюсі припущення, що теперішній політичний скандал у Литві може бути результатом підступів ворожих зовнішніх сил, які намагаються перешкодити вступові Литви в НАТО.

Прем’єр-міністр Альгірдас Бразаускас днями кілька разів наголосив, що невистачає професійності радникам президента Паксаса, “вони метушаться, займаються не своїми справами”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG