Доступність посилання

ТОП новини

Саміт Росія-ЄС завершився.


Михайло Мигалисько Саміт Росія-ЄС завершився.

Прага, 6 листопад 2003 - У Римі сьогодні мав місце саміт 15-ти лідерів ЄС та Росії. Це була остання зустріч у верхах перед приєднанням наступного року до Євросоюзу 10 нових держав серед них і кількох сусідів Росії. На порядку денному саміту були питання економічних відносин, безпеки. Однак дискусії розгорнулися й довкола арешту керівника нафтової компанії ЮКОС та Чечні.

Президент Російської Федерації на прес-конференції після завершення саміту у четвер у Римі наголосив, що особливе значення мала дискусія щодо розширення Європейського Союзу й наслідків цього процесу на відносини Росії з ЄС:

«Хочу вказати на головний результат зустрічі: Росія та Європейський Союз готові продовжити нарощування співпраці на основі принципів рівноправного та взаємовигідного співробітництва».

Зі свого боку Сильвіо Брелусконі - прем’єр-міністр Італії, яка тепер за ротацією головує в ЄС, - заявив, що підписані в результаті саміту документи «це два кроки вперед у відносинах з Росією». Щоправда, Берлусконі визнав, що не було знайдене рішення щодо безвізового статусу, чого так домагалася Росія. Глава італійського уряду сильно підтримує російські зусилля вступу до Світової організації торгівлі. А в спільному комюніке лідери саміту висловили переконання, що « можливо й бажано співпрацювати з Росією, щоб вона увійшла в СОТ до кінця наступного року».

Проте на саміті та прес-конференції після саміту багато уваги було присвячено конфлікту в Чечні. Путін намагався захищати дії Росії в Чечні й звинуватив міжнародних терористів у скоєнні проблем у цьому регіоні. А глава італійського уряду з цього приводу заявив:

«У Чечні діяли терористи, які здійснили багато нападів, у тому числі й на російських громадян. Не було відповіді з боку Російської Федерації, яка зазнала також цих терактів»,- заявив Берлусконі. Ще одне питання домінувало на саміті: справа арешту Михаїла Ходорковського - керівника російської нафтової компанії ЮКОС, яка викликала чимало запитань і занепокоєнь не лише на Заході, а й в Росії.

«Наші дії продиктовані лише одним: бажанням встановити порядок у державі, змусити всіх жити згідно з законом й боротися з корупцією», - запевнив європейських лідерів президент Російської Федерації й додав, що попри усі минулі складнощі у процесі приватизації в Росії, його не слід переглядати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG