Доступність посилання

ТОП новини

Буш вважає, що глобальна демократична революція почнеться в Іраку.


Михайло Мигалисько Буш вважає, що глобальна демократична революція почнеться в Іраку.

Прага, 7 листопад 2003 - Опинившись перед зростанням критики з боку американських засобів масової інформації та його політичних супротивників щодо політики США в Іраку, президент Джордж Буш заявив, що вільний Ірак стане початком, за його словами, глобальної демократичної революції.

Виступаючи у вашингтонській приватній інституції “National Endowment for Democracy”, яка займається поширенням демократії у світі, у четвер ввечері президент США Джордж Буш наголосив на тому, що американські зусилля в Іраку та війна проти тероризму є складовою більшої боротьби демократії проти тиранії:

“Неуспіх іракської демократії вселив би сміливість терористам у всьому світі. Це збільшило б загрозу для американського народу та затьмарило б надії мільйонів людей в регіоні”, - сказав Буш і додав, що іракська демократія буде успішною, й цей успіх поширить новину від Дамаска до Тегерана, що свобода може становити майбутнє у кожній країні. При цьому глава американської держави нагадав, що згідно з останнім звітом арабських вчених, “глобальна хвиля демократії ледь торкнулась арабські країн. Дефіцит свободи підриває людський розвиток й є найболючішим проявом відставання політичного розвитку – такого висновку дійшли арабські експерти.

Закликаючи до демократичних перемін на Близькому сході Буш також визнав, що Сполучені Штати несуть також частку історичної відповідальності за сьогоднішню нестачу свободи й прогресу в близькосхідному регіоні:

“Шістдесят років західні держави, виправдовуючи та погоджуючись з відсутністю свободи на Близькому сході, нічого не зробили для нашої безпеки, адже в довготривалому порядку стабільність не можна купити коштом свободи”. Доки Близький схід буде місцем, де не процвітає свобода, доти він буде місцем стагнації, обурення та насилля, готового на експорт”, - заявив Буш.

Як зазначають спостерігачі, попри зроблений Бушем новий наголос на демократії й пошануванні прав людини на Близькому сході, й далі залишаються відкритими деякі запитання зокрема щодо того, скільки довір’я офіційний Вашингтон має в регіоні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG