Доступність посилання

ТОП новини

Мітинг з нагоди річниці жовтневого перевороту у Симферополі.


Володимир Притула Мітинг з нагоди річниці жовтневого перевороту у Симферополі.

Симферополь, 7 листопада 2003 - Мітинг, організований у Симферополі кримськими комуністами з нагоди річниці жовтневого перевороту, цього року зібрав не дуже багато людей – за різними оцінками 2-3 тисячі осіб. Їх було б ще менше, але комуністів прийшли підтримати активісти партії „Руський блок”, тож червоні прапори мітингуючих розбавляли трикольорові стяги колишньої Російської Імперії. Проросійській атмосфері мітингу відповідали і виступи ораторів.

Військові марші радянської доби, радянська офіцерська форма відставників і лозунги, що закликали кримчан боротися зі світовим імперіалізмом, наче повертали присутніх на мітинги на 15-20 років назад. Але таке враження виникало лише на початку. Бо портрети Володимира Путіна, російські державні прапори і плакати з вимогами про відродження Союзу та об’єднання України і Росії свідчили, що у Симферополі таки 2003 рік і тут відзначається уже 86-та річниця так званого Великого Жовтня. За кілька тижнів до цього Симферопольська міськрада за наполяганням фракції комуністів ухвалила рішення про офіційне відзначення в адміністративному центрі Криму цієї річниці, зокрема, дозволивши проводити святкові заходи на центральному майдані міста.

Окрім того, що кількість мітингувальників цього разу була найменшою за всі останні роки, іншим цей мітинг майже не відрізнявся від минулорічних. Ті ж оратори : від ветеранів, від комсомольців, від жінок-трудівниць, від національних меншин. Ті ж заклики : зміцнювати єдність робітників і селян та зміцнювати єдність з Росією, ті ж загальні погрози на адресу безособового і безіменного „антинародного режиму”, ті ж вимоги не підвищувати ціни на комунальні послуги і хліб, а також повернути річниці Жовтневого перевороту офіційний статус державного свята. Лідер місцевих комуністів Леонід Грач навіть запропонував розпочати збір підписів під такою пропозицією. Водночас у своєму виступі 1-й секретар кримського ревкому КПУ, голова об’єднання “Нащадки Богдана Хмельницького” Леонід Грач згадав про острів Тузлу і заявив, що тузлинська проблема висвітила, хто в Україні як насправді ставиться до Росії. Леонід Грач: „Тузла, якщо хочете, підштовхне сьогодні всі народи України і Росії до того, щоб поставити чітко і ясно питання: президенти Путін, Кучма і Лукашенко, ви знаєте, що народ хоче об’єднання. Так зробіть його, якщо ви хочете, щоб вас прославили у віках, як Богдана Хмельницького, то кожен з вас зробіть усе, щоб народ об’єднався!”

Ну ,а заступник Леоніда Грача по об’єднанню “Нащадки Богдана Хмельницького” Михайло Бахарєв уточнив, як треба об’єднувати Україну з Росією: „Ми не будемо дріб’язковими, ми не будемо ділити. Настав час вже об’єднувати і збирати. Ми повернемо Росії не тільки дамбу, не тільки косу Тузлу , ми провернемо Росії Крим. І не лише один Крим, а разом з Україною!” – заявив Михайло Бахарєв.

У резолюції мітингу його учасники закликали політиків „припинити ганебну вовтузню довкола острова Коси Тузли”, а також підтримали створення Єдиного економічного простору. А Леонід Грач оголосив про початок у Криму всеукраїнського збору підписів на підтримку ратифікації угоди про створення ЄЕП.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG