Доступність посилання

ТОП новини

Світ науки: Про нові методи лікування раку. І не тільки...


Людмила Ваннек Світ науки: Про нові методи лікування раку. І не тільки...

Зиновій Фрис, Людмила Ваннек

Прага, 10 листопада 2003 року.

Людмила Ваннек

Сьогодні понеділок, і як завжди цього дня, – наша постійна рубрика "Світ науки". Поруч зі мною в студії мій колега Зиновій Фрис.

Зиновію, агенції подають цими днями так багато повідомлень про всілякі наукові відкриття, гіпотези, що я вирішила тебе запросити з однією метою: щоб ти зробив бодай огляд всіх цих новинок.

Зиновій Фрис

За три хвилини?

Людмила Ваннек

Уяви собі!

Зиновій Фрис

Не можу!

Людмила Ваннек

А ти постарайся! Ось, скажімо, в останньому числі журналу "Economіst" повідомляють про нові методи лікування раку. Що ти про це можеш розповісти?

Зиновій Фрис

Я знайомився і з цією, і з іншими публікаціями на цю тему. Йдеться, зокрема, про лікування раку на ранній стадії шляхом локального перегрівання. Уяви собі, Людмило, лазер, який генерує температуру, що наближається до температури Сонця. І мініатюрний пучок цієї шаленої температури на мізерні долі секунди скеровують на ракову клітину.

Людмила Ваннек

А чи разом з раком не вмре і людина?

Зиновій Фрис

Логічне, Людмило, запитання. Американські вчені, користуючись спеціальним мікроскопом, мають можливість знищити лише хворобливі частини клітин, самі ж клітини при цьому не зазнають шкоди. І це дуже суттєво.

Але це поки що лише експериментальні дослідження. При цьому варто додати, що американські вчені з допомогою нової техніки навчилися виявляти рак на, можна сказати, абсолютно початковій стадії. Це вже саме по собі величезне досягнення.

Людмила Ваннек

Ти хочеш сказати, що те, що раніше називалося ранньою стадією виявлення раку, тепер такою не вважається?

Зиновій Фрис

Абсолютно! Це вважається майже запізнілою стадією. Річ у тім, що вчені з допомогою глибокого проникнення лазера до будь-якої частинки тіла можуть побачити найменші (!) зміни в структурі живої клітини. Раніше це було доволі проблематичним.

Та досить про рак. Мене, знаєш, що вразило в останніх повідомленнях про досягнення науки?

Людмила Ваннек

Цікаво знати!

Зиновій Фрис

Нізащо не вгадала б! За рік в аптеках з"явиться контрацепт для мужчин.

Людмила Ваннек

А що, є загроза, що вони почнуть народжувати?

Зиновій Фрис

Людмило, при сучасних можливостях науки усяке може статися. Адже відомо, що жінки в майбутньому зможуть народжувати без будь-якого чоловічого втручання. Це абсолютно серйозно. Уяви собі: жінки народжують для себе, чоловіки – для себе! Просто фантастика! Але це жарт.

Ні, Людмило, контрацепти для мужчин (їх випробовують в Італії) - для того, щоб звільнити жінку від необхідності постійно захищати себе від небажаної вагітності. Цей контрацепт - такий невеличкий підшкірний пристрій, який постійно випускає прогестерон і унеможливлює запліднення.

Після 9-річних досліджень з’ясувалося, що репродуктивна здатність у мужчин відновлюється за 2-3 місяці після терміну дії препарату.

Людмила Ваннек

Зиновію, залишмо контрацепти, а поговорім про, скажімо, депресію. Японці дійшли висновку, що найголовніша причина депресії – надмірна боротьба з самим собою. Ти можеш щось додати?

Зиновій Фрис

Це справді цікавий висновок японців. Вони наполягають на тому, що не треба старатися бути таким собі ідеалом. Якщо це якісь, звичайно, не аморальні чи кримінальні дії. Не треба своїх дітей весь час повчати, критикувати, карати – від цього у дітей виникають депресії. І це може мати наслідки на все життя.

Видається цікавим повідомлення про те, що навіть короткі авіаперельоти можуть спровокувати розвиток тромбозу.

Людмила Ваннек

Отже, від депресій – до проблеми тромбозів. Раніше говорили, що лише довготривалі польоти можуть викликати тромбози...

Зиновій Фрис

Так, а тепер ось нові дослідження британських та італійських учених.

Людмила Ваннек

Чи, все ж, це можна якось попередити?

Зиновій Фрис

Насамперед скажу, що тромбоз виникає не у всіх. Найчастіше у груп ризику: у вагітних жінок, у тих, хто переніс операцію, у жінок, що приймають гормональні контрацептиви. Ризик підвищує також алкоголь.

Людмила Ваннек

А якраз у літаку багатьом і хочеться випити!

Зиновій Фрис

На здоров’я! Але треба знати міру – склянку вина або 50 грамів горілки.

Людмила Ваннек

Зиновію, у найновіших авіарейсах спиртне взагалі не дають, хіба що пиво тільки...

Зиновій Фрис

Якщо це пиво безалкогольне, тоді взагалі нема чого боятися...

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG