Доступність посилання

ТОП новини

Соцiал-демократична партiя, котра має десятьох депутатiв у Парламентi Сербiї, вийшла зi складу правлячої коалiцiї й виступила за призначення дострокових виборiв. Це значить, що уряд Зорана Живковича втратив бiльшiсть у парламентi.


Михайло Рамач Соцiал-демократична партiя, котра має десятьох депутатiв у Парламентi Сербiї, вийшла зi складу правлячої коалiцiї й виступила за призначення дострокових виборiв. Це значить, що уряд Зорана Живковича втратив бiльшiсть у парламентi.

Белград, 12 листопада 2003 – Соцiал-демократи належать до так званих автобусних партiй, як у Сербiї погiрдливо називають такi партiї, що усiх своїх членiв нiбито можуть вмiстити в один автобус. Лiдер партiї Слободан Орлич каже, що треба припинити агонiю в парламентi й додає, що полiтичну й економiчну реформи заблокувала не опозицiя, а окремi партiї правлячої коалiцiї.

Прем’єр-мiнiстр Зоран Живкович у вiвторок ввечерi, пiсля повернення з вiзиту до Пекiна, виступив за призначення дострокових парламентських виборiв “у разi якщо в правлячiй коалiцiї немає волi продовжити реформи”. Вiн не сказав, хто гальмує реформи. З-помiж п’ятнадцяти партiй коалiцiї щонайменше три стверджують, що коалiцiя перестала iснувати. Посилаючися на достовiрнi джерела, окремi газети повiдомляють, що вибори буде призначено на 28 грудня. Таємнi наради лiдерiв окремих партiй тривають i вдень i вночi.

Якби там не завершилися наради, громадяни Сербiї спершу мають обирати президента. Вибори призначено на недiлю 16 листопада. Згiдно з опитуваннями, майже шiстдесят вiдсоткiв виборцiв бойкотуватиме голосування. Передвиборчу кампанiю оглядачi називають млявою та нудною. Бiльшiсть аналiтикiв прогнозує, що президента не буде обрано та, що це призведе до поглиблення полiтичної кризи, яка сприяє опозицiї.

Вiдповiдаючи на запитання чим завершиться криза, один з кандидатiв на пост президента дотепно каже: “Не пропадемо. А виходу з глухого кута нам немає”. Та бiда в тому, що громадянам не до жартiв.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG