Доступність посилання

ТОП новини

Президент Литви проголосив про реформу в команді радників. Тимчасова парламентська комісія в прямому ефірі розслідує діяльність нинішніх президентських радників, які подали у відставку.


Альгімантас Літвінас Президент Литви проголосив про реформу в команді радників. Тимчасова парламентська комісія в прямому ефірі розслідує діяльність нинішніх президентських радників, які подали у відставку.

Вільнюс, 13 листопада 2003 – У Вільнюсі вже два тижні триває політичний скандал довкола дій радників президента Роландаса Паксаса і обставин його виборів у січні цього року.

Фактично розпалася команда президентських радників. Ще в середу заяви про відставку подало п’ять головних радників президента, в тому числі радник з питань закордонної політики Альвідас Мядалінскас та прес-секретар Росвалдас Горбачовас, які не збираються працювати в новій президентській команді.

Декотрі політики відзначають, що президент Паксас донині не відмежувався від найбільш скомпрометованих діячів, запідозрених у кримінальних діях – свого радника з питань національної безпеки і свого головного спонсора під час президентських виборів минулої зими, підприємця Борисова. Опозиційна партія Литовські консерватори (Союз Батьківщини) на позачерговому з’їзді минулого уікенда закликала президента Паксаса подати у відставку.

Трьох президентських радників допитували в генеральній прокуратурі. В кількох будинках головного спонсора президентської виборчої кампанії Юрія Борисова поліція зробила обшуки, в нього відібрали обидва паспорти – громадянина Литви і громадянина Росії, щоб він не міг залишити Литву.

Спеціальна парламентська комісія з розслідування загроз для національної безпеки Литви згідно з рішенням Сейму з четверга свої засідання проводить публічно. Сьогодні населення мало можливість в прямому ефірі національного телебачення спостерігати, як до кабінету комісії наче школярів, які провинилися, одного за одним депутати викликають та допитують головного комісара поліції республіки, головних комісарів поліції кількох районів, головного інспектора литовського війська тощо.

Голова тимчасової парламентської комісії Алоїзас Сакалас заявив наприкінці робочого дня, що президентські радники занадто втручалися у працю поліції. Він сказав:

“Президентські радники просто не усвідомлюють власних повноважень. Вони поводять себе так, як колись керівники відділів ЦК: викликають міністра, викликають іншу особу “на килим”, як це раніше називали, та вказуть їм, що вони мають робити”.

Сакалас висловив впевненість, що президент Паксас відповідальний за дії своїх радників. Роландас Паксас оголосив, що буде здійснена реформа президентської команди.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG