Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні у Сербії оголосили точну дату досторокових парламентських виборів. Спікер парламенту Сербії і Чорногорії – Драголюб Мічунович сьогодні офіційно повідомив у Белграді: "Я ухвалив рішення: що ці вибори будуть 28 грудня , щоб ми новий рік відзначили і з новим президентом, і з новим парламентом".


Михайло Рамач Сьогодні у Сербії оголосили точну дату досторокових парламентських виборів. Спікер парламенту Сербії і Чорногорії – Драголюб Мічунович сьогодні офіційно повідомив у Белграді: "Я ухвалив рішення: що ці вибори будуть 28 грудня , щоб ми новий рік відзначили і з новим президентом, і з новим парламентом".

Белград, 13 листопада 2003 – Важко сказати, йдеться про кiнець чи про початок нової кризи. Правляча коалiцiя ще кiлька тижнiв тому втратила бiльшiсть у парламентi. Ситуацiя стала складнішою, коли призначили президентськi вибори. Справа в тому, що бiльшiсть виборцiв, згiдно з опитуваннями, виступає за бойкот тих виборiв. Люди кажуть, що їм, тобто Сербiї, не потрiбний президент без вiдповiдних повноважень. А згiдно з конституцiєю, керiвник Сербiї є протокольною фiгуркою, тобто марiонеткою в руках парламенту й виконавчою влади.

Драґолюб Мичунович, кандидат на пост президента вiд правлячої коалiцiї, у середу й четвер драматично звертався до громадян і до влади з твердженням, що Сербiї конче потрiбний президент, який буде дбайливим господарем дому. Вiн попереджав, що третiй пiдряд неуспiх виборiв призведе до полiтичного безладдя. Слiд нагадати, що минулої осенi вибори двiчi оголошено недiйсними через недостатню участь виборцiв.

Сьогоднi о дванадцятiй годинi Мичунович зустрiвся з виконувачкою обов’язкiв президента Сербiї Наташею Мичич та прем’єр-мiнiстром Зораном Живковичем. Вiдтак Живкович скликав надзвичайну сесiю Кабiнету мiнiстрiв. А незалежнi радiо-станцiї вiд ранку пускали мелодiю “Падає влада” з рефреном: “Вже численнi впали влади та i ти, коханий, упадеш”.

Мичунович та його коалiцiйнi партнери впевненi, що доля коалiцiї залежить вiд президентських виборiв. Перемога Мичуновича пiдвищила б рейтинг прем’єра Живковича i його команди. Масовий бойкот недiльних виборiв призвiв би до подальшої дестабiлiзацiї й кризи полiтичних iнституцiй та до зростання впливу тих сил, якi, як тут кажуть, каламутять мутну воду.

До бойкоту президентських виборiв закликають партiї Воїслава Коштунiци й Миролюба Лабуса, котрi три роки тому вiдiграли важливу роль у скиненнi режиму Слободана Мiлошевича. Згiдно з опитуваннями, їх наразi пiдтримує бiльше однiєї третини виборцiв.

Передвиборча кампанiя завершається в четвер опiвночi. Безпощадна битва за кожний голос триватиме до недiлi.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG