Доступність посилання

ТОП новини

Чому ЄС зволікає з наданням Україні статусу держави з ринковою економікою?


Славко Волинський Чому ЄС зволікає з наданням Україні статусу держави з ринковою економікою?

Брюссель, 14 листопада 2003 - Останнім часом влада України досить критично висловлюється стосовно відносин з ЄС. Зокрема президент Кучма і прем’єр – міністр України Янукович нарікають на ЄС, що Євросоюз зволікає з наданням Україні статусу країни з ринковою економікою.

Запитуючи у речника Єврокомісії у справах зовнішньої політики Дієго де Охєди, що стоїть на перешкоді надання Україні статусу держави з ринковою економікою, я також поцікавився, чи немає тут подвійних стандартів з боку Євросоюзу щодо України, адже Румунія і Болгарія, приміром, одержали такий статус автоматично, без жодних переговорів на цю тему, такого статусу набула й Росія і також без тривалих процедур.

На це речник Єврокомісії відповів: “Надання Україні статусу країни з ринковою економікою інтенсивно обговорювалось з українською стороною під час нещодавнього візиту комісара ЄС Кріса Патена до України 10 та 11 жовтня. Ми ще раз чітко пояснили нашу позицію, що це питання носить технічний характер. І найкращий спосіб, щоб гарантувати надання українській економіці ринковий статус, - відповісти на ті запитання, які надіслав українському уряду комісар ЄС у справах економіки Паскаль Ламі. І це все. Тут немає подвійних стандартів. Усі такі питання проходять відповідну процедуру. І як тільки ми одержимо відповіді на поставлені комісаром Ламі запитання, Європейський Союз відразу відповідно відреагує.

Я спробував з’ясувати, чи немає тут якихось політичних факторів у розв’язанні проблеми надання Україні статусу держави з ринковою економікою? Представник Єврокомісії Дієго де Охєда відповів категорично: “Ні!”

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG