Доступність посилання

ТОП новини

Американський Сенат не може дійти згоди щодо призначення федеральних суддів.


Мирослава Гонгадзе Американський Сенат не може дійти згоди щодо призначення федеральних суддів.

Вашингтон, 14 листопада 2003 - Третій день в Сенаті Сполучених Штатів продовжуються дебати довкола питання призначення суддів федеральних апеляційних судів. Демократи становлять меншість у вищому законодавчому органі США, вони намагаються протидіяти призначенню шести республіканців, номінованих Бушем, на посади федеральних судів.

Республіканці звинувачують демократів у тому, що вони упереджено перешкоджають призначенню чотирьох із шести запропонованих Бушем кандидатів на посади федеральних суддів США. У навколополітичній еліті лунають звинувачення у бік демократів у тому, що вони займаються піаром, а не ведуть нормальний законотворчий процес. Президент США Джордж Буш учора також висловив своє незадоволення безрезультативністю дебатів у Сенаті:

“Декілька сенаторів бавляться в політику. І це неправильно, це ганебно, і це шкодить політичній системі”.

Та поза поточними дискусіями оглядачі зазначають, що питання того, до якої політичної партії належатимуть федеральні судді, є надзвичайно болючим для американського суспільства. І справа тут не тільки у тому, що демократи намагаються протистояти перевазі республіканців на усіх рівнях влади, а більше у тому, хто ж буде згодом вирішувати у суді справи, у тому числі і політично орієнтовані. Адже федеральні судді у судовій системі США - це лише на сходинку нижча інстанція від Верховного Суду. Оглядачі нагадують, як Джордж Буш став президентом: саме завдяки рішенню суду.

Метью Спелдінг, фахівець права Фундації Херітадж у Вашингтоні, пояснює,у чому принциповість проблеми:

“Верховний Суд став справді центральним пунктом американської політики здебільшого тому, що вирішення суперечливих проблем сьогодення та питання того, хто контролює політику, перекладаються зараз на суд. У результаті будь-яке призначення стає надзвичайно принциповим, тому що і республіканці, і демократи є далекоглядними, їх цікавить, хто ж буде контролювати Верховний Суд”.

Дискусії в Сенаті тривають і поки невідомо, чи дійдуть до спільного рішення сторони, чи ж голосування просто відкладуть на деякий час.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG