Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: Близький схід. Теракт проти італійських підрозділів в Іраку.


Василь Дарчук Огляд західної преси: Близький схід. Теракт проти італійських підрозділів в Іраку.

Прага, 13 листопада 2003 – Близькосхідні події й ситуація в Іраку і далі залишаються у центрі уваги західної преси. На думку більшості коментаторів, у повній відсутності поступу у близькосхідному мирному процесі винні обидві сторони конфлікту. Тим часом останні події в Іраку, як підкреслюють оглядачі, свідчать про потреби змінити дотеперішню стратегію боротьби із рештками прорежимних сил і терористичними групами.

Газета «Інтернешанел геральд трібюн» у сьогоднішньому номері містить коментар колишнього міністра закордонних справ Ізраїлю Шлома БенАмі, який стверджує неспроможність обох сторін конфлікту відшукати шляхи його врегулювання. Роздрібнена палестинська політична верхівка, на думку автора, залишається причиною неспокою. Тим часом ізраїльські праві не можуть знайти спільної мови з палестинцями, а ліві не мають шансів бути обраними від початку палестинської інтифади, яка підірвала зусилля прихильників миру. Далі автор наводить політичну ситуацію в Ізраїлі, де за умов широкої коаліції численні партії постійно нейтралізують зусилля одна однієї і систематично блокують можливість досягнення історичного рішення.

Автор підкреслює, що і ізраїльтян, і палестинців слід рятувати одних від інших. Міжнародна спільнота не може дозволяти на дальше зростання ненависті в обох суспільствах. Автор закликає ООН опрацювати нову резолюцію у справі Близького сходу, яка передбачала б конкретні принципи мирної угоди, як то: статус обох держав, виведення ізраїльських військ з палестинських територій, усунення ізраїльських поселень з палестинських земель і проголошення Єрусалима столицею обох держав. При цьому особливу роль у цьому процесі автор відводить Сполученим Штатам, як головному посереднику у Близькосхідному процесі.

Варто навести один із відгуків у німецькій пресі на останню терористичну атаку проти коаліційних сил, а точніше , проти італійських підрозділів в Іраку, внаслідок якої загинуло принаймні 19 італійців і 9 іракців. Газета «Франкфуртер альґемайне цайтунґ» у редакційній статті підкреслює, що терористичний акт проти італійських військовослужбовців у порівняно спокійній шиїтській провінції Насирія на півдні Іраку для багатьох був несподіванкою. Проте, веде далі газета, навіть мусульмани-шиїти, які за часів режиму Саддама Хусейна зазнавали жорстоких репресій, нині нетерпляче очікують виведення коаліційних військ з Іраку. При цьому, як підкреслює газета, об’єктами терористичних нападів, стають усі іноземні війська й організації, в тому числі гуманітарні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG