Доступність посилання

ТОП новини

9-й загальнопольський диктант.


Володимир Павлів 9-й загальнопольський диктант.

Варшава, 17 листопада 2003 - Вчора у польському місті Катовіце пройшов черговий, вже 9-й загальнопольський диктант. Переможець цього змагання серед дорослих отримує звання Майстра польської орфографії, а серед дітей, відповідно, Малого майстра польської орфографії. За дев’ять років, відколи проводиться цей конкурс, у ньому взяло участь уже понад 50 тисяч поляків.

Конкурс на знання рідної мови у вигляді загальнопольського диктанту організувала 9 років тому журналістка громадського радіо в місті Катовіце Кристина Бохенек. З тих пір щороку в Катовіце з’їжджаються шанувальники польської мови з усієї Польщі, щоб позмагатися у своїй орфографічній вправності. Цього року їх заїхалося понад 5 тисяч і диктант довелося писати у найбільшому конференційно-концертному комплексі міста.

Учасників диктанту ділять на кілька груп, наприклад, дорослі окремо від підлітків. В окрему групу також виділяють спеціально запрошених учасників, наприклад, спортсменів чи митців. На цьогорічному диктанті спеціально запрошеною групою були музиканти та композитори, котрі переважно невисоко оцінювали свої мовні здібності і ще до початку диктанту виставляли собі негативні оцінки так, як зробив це естрадний співак Пясек:

“Я не маю жодних сумнівів, що це буде одиниця з мінусом”.

Інші ж, як співачка Ірена Сантор, конкретних оцінок не називали, але висловлювали, як кажуть, прозорі натяки:

“Не знаю, як буде, але, мабуть, в наступний клас не перейду”.

Насправді ж оцінок тут ніхто не виставляє і в попередньому класі нікого не залишають. Це гра, яка покликана популяризувати рідну мову. Однак деякі спостерігачі вважають, що через присутність на цих конкурсах знаменитостей та телекамер, ця гра все більше нагадує телевізійне шоу.

Разом з тим усі погоджуються, що навіть якщо це шоу, то умовою участі в ньому все ж є написання диктанту і підготовка до нього. Тому організаторів тішить, що з кожним роком учасників диктанту стає все більше. В наступному році 10-й ювілейний загальнопольський диктант буде проводитися на найбільшому міському стадіоні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG