Доступність посилання

ТОП новини

У Стамбулі триває розслідуванню терористичних нападів на дві синагоги у турецькій столиці.


Михайло Мигалисько У Стамбулі триває розслідуванню терористичних нападів на дві синагоги у турецькій столиці.

Прага, 17 листопад 2003 - У Стамбулі триває розслідуванню терористичних нападів на дві синагоги у турецькій столиці. 24 особи загинули та близько 300 поранено у суботніх нападах. Турецькі офіційні особи зауважують, що причетними до терактів були іноземні терористи та, ймовірно, бойовики терористичної мережі “Аль Каїда”. Цю терористичну мережу підозрюють практично в щоденних нападах на американські та коаліційні збройні сили в Іраку.

Речник міністерства закордонних справ Ізраїлю Джонатан Пелед ще у суботу наголосив на тому, що напади на синагоги в Стамбулі є проявом глобальності терористичної загрози

«Знову ми побачили, що тероризм не скерований лише проти Ізраїлю та проти євреїв, це глобальна загроза, проти якої слід виступити й подолати спільно, зусиллями міжнародного співтовариства».

Міністр закордонних справ Туреччини Абдулла Ґюль нагадав, що це «був перший випадок такого роду тероризму в Туреччині й не виключено, що він пов’язаний із міжнародними терористичними групами, які мають зв’язки всередині країни».

«Боротьба з міжнародним тероризмом - це не лише боротьба Туреччини, це міжнародна справа, й всі наші сусіди повинні уважніше приглянутися до цих подій», - наголосив Ґюль.

Зі свого боку Сілван Шалом, міністр закордонних справ Ізраїлю, відвідавши у неділю місця трагедії у Стамбулі, нагадав, що найвищий час звернути увагу на те, що тероризм вдаряє всюди: в Нью-Йорку, у Москві, в Індонезії, Марокко, Кенії та Саудівській Аравії й тепер в Стамбулі:

«Хочу сказати, що ми маємо повне довір’я до уряду Туреччини, що вони зроблять все необхідне. Ми співпрацюємо з усіма демократіями у світі, а Туреччина є дуже важливою державою в цьому регіоні», - наголосив Шалом.

Туреччина була першою державою з більшістю мусульманського населення, яка визнала державу Ізраїль. Між цими двома країнами існує тісна співпраця у всіх сферах, включно з військовою. З іншого боку, Туреччина є єдиною країною з більшістю мусульманських жителів, яка входить до НАТО.

Згідно з останніми повідомленнями зі Стамбула, турецькі офіційні особи й далі не виключають можливості, що до терактів були причетні бойовики “Аль Каїди”. Тим часом два арабськомовні часописи у понеділок отримали електронні повідомлення, в яких відповідальність за напади беруть бойовики Осами бін Ладена, ватажка міжнародного терористичного угруповання “Аль Каїда”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG