Доступність посилання

ТОП новини

Польсько-українська міжпарламентська асамблея у Києві.


Ганна Стеців Польсько-українська міжпарламентська асамблея у Києві.

Київ, 17 листопада 2003 року.

Ганна Стеців

У Києві тривають дебати у рамках засідання польсько-української міжпарламентської асамблеї. Польські депутати на чолі з маршалком польського сейму Мареком Боровським обговорили з депутатами Верховної Ради України найбільш актуальні питання двостороннього співробітництва. Мала польська делегація зустріч також з прем’єр-міністром України Віктором Януковичем. Учасники польсько-української зустрічі прийшли й у київську студію радіо “Свобода”.

Про Яна Биру почули в Україні після його промови у польському сеймі під час складних дебатів на тему Волині. “Кажуть в політиці нема постійних друзів, а є постійний інтерес, – говорив Бира, - то ж ось, польський інтерес полягає на тому, щоб мати постійних друзів в Україні”.

Кажуть, коли український парламентар Сергій Шевчук переказав ці слова Яна Бири у Києві, то вони мали певний вплив на дискусію у Верховній Раді стосовно визначення формату урочистостей з нагоди сумної дати - шістдесятиріччя трагічних подій на Волині.

І ось сьогодні в студії радіо “Свобода” Ян Бира і Сергій Шевчук.

Пане Бира, тут пан Шевчук розповідав, що Ви не обходили сьогодні під час дискусій гострих питань у розмовах з українськими політиками. Яке було гостре питання з польського боку?

Ян Бира сказав, що це було питання до прем’єра Януковича стосовно продій у Донецьку навколо Віктора Ющенка. “Ми не уявляємо собі, - каже Бира, - що хтось у Польщі міг би перешкоджати комусь з політиків зустрічатися з виборцями”.

Пане Бира, а уявіть ситуацію, що приїхали українські депутати до Варшави і пробують оцінити якусь чисто внутрішню польську ситуацію. Яка була б реакція?

Ян Бира

Я розумію, що український громадянин, а особливо політик, міг би почуватися ураженим, коли я це говорив. Приїхав, мовляв, якийсь польський депутат і вчить нас тут жити. Але перепрошую, мене сюди запросили і запитали, що я думаю. Я сюди сам не пхався. Запитали про мою думку, і я сказав. Сказав прем’єрові Януковичу все, що думаю.

Ганна Стеців

Ось пан Сергій Шевчук говорив нам, що польську делегацію дуже цікавили перспективи ЄЕП. Чи Ви для себе особисто знайшли в Києві відповідь на питання про майбутнє України і ЄЕП? Для себе, особисто, пане Бира.

Ян Бира

Щодо мене, то мені виглядає, що з цього ЄЕПу нічого не вийде. Це неможливо зреалізувати. Але, коли ми почули в Варшаві, що підписав у Ялті Президент Кучма, то ми цікавилися, що саме підписав.

Мені здається, що українська еліта має, перш за все, для себе відповісти на запитання: “Чи ЄЕП наближає Україну до Європейського Союзу чи, навпаки, віддаляє?”

Ганна Стеців

Пане Шевчук (звертаюся тепер до голови української групи міжпарламентської асамблеї), як би Ви прокоментували сьогоднішні дебати у рамках польсько-української зустрічі?

Сергій Шевчук

Найбільше, що цікавило під час зустрічі маршалка польського сейму, пана Марека Боровського, то це питання ЄЕП: чи інтеграція в ЄЕП має обмежитися першим етапом – зоною вільної торгівлі, чи прослідують наступні кроки?

Зрозуміло, що і Польщу, і європейську спільноту тривожить ця ситуація, якщо йдеться за політичний чи митний союз.

Відповідь була чітка і однозначна: “Ми рахуємо гроші також. Ми прагнемо робити це не менш досконало, як це роблять поляки. І зона вільної торгівлі дає нам певні економічні переваги, особливо зараз, коли після розширення ЄС пораховано, що близько 500 000 000 євро Україна може втратити із-за обмеження торгівлі з десяткою країн, які ввійдуть в травні наступного року”. Це було сприйнято з розумінням.

Водночас українська сторона поставила і цілий ряд гострих запитань. Я думаю, що це якраз перевага наших стосунків, що ми не тільки розмовляємо дипломатичною мовою, а можемо інколи абсолютно згадати конкретне питання, розраховуючи на відвертість.

Ганна Стеців

Сказав Сергій Шевчук.

Ганна Стеців. Радіо “Свобода”. Київ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG