Доступність посилання

ТОП новини

Німецький політолог про ситуацію в українському парламенті.


Надія Кандиба Німецький політолог про ситуацію в українському парламенті.

Німеччина, 18 листопада 2003 - За нинішніми подіями в українському парламенті уважно стежать також і на Заході.

Зміни в керівнитцві Верховної Ради свідчать про своєрідну політичну торгівлю, що велася між комуністами та владою, вважає німецький політолог Александер Отт. Комуністи підтримали призначення на посаду Генерального прокурора представника пропрезидентської більшості, яким є перший віце-спікер парламенту Геннадій Васильєв. Як компенсацію за свою лояльність вони отримали його посаду. Союз між більшістю та комуністами, які відносять себе до опозиції, Александер Отт прокоментував так:

“З одного боку, представники КПУ спробували зміцнити власні позиції в парламенті за рахунок направлення Олександра Мартинюка в керівництво Верховної Ради. З другого боку, вони хотіли б домогтися ізоляції “Нашої України”. І в цьому їхня мета співпадає з метою пропрезидентської більшості. Саме тому вони й погодилися на такий союз з групами, які представляють інтереси олігархів та різних кланів”, - зазначив Александер Отт. Німецький експерт звернув увагу на той факт, що кандидатуру від комуністів на посаду віце-спікера підтримали також депутати від інших опозиційних сил, а саме: соціалісти та Блок Юлії Тимошенко. Нагадаю, що проти виступила тільки “Наша Україна”.

“Мені здається, що це голосування вкотре продемонструвало всю роз’єднаність опозиції. Тут я маю на увазі соціалістів, блок Юлії Тимошенко та “Нашу Україну”. Опозиційні партії не мають спільної стратегії, і кожний намагається робити так, як він особисто вважає за краще, погоджуючись навіть на союз зі владою”, - сказав Александер Отт. Враховуючи нинішню ситуацію, німецький експерт скептично висловився щодо перспективи висунення на майбутніх президентських виборах спільного кандидата від опозиції.

“Я сумніваюся, що всі опозиційні партії погодяться з кандидатурою Ющенка. Таким чином нині можна спостерігати, як один з найпопулярніших політиків в Україні поступово витісняється з поля гри. З одного боку цього домагається Президент України Леонід Кучма та його адміністрація, з іншого - ліве крило опозиції”, - сказав Александр Отт. Водночас німецький політолог вислов сумнів, що нинішній перерозподіл сил у парламенті може якось суттєво вплинути на майбутню долю політичної реформи, хоча через відсутність спільності в опозиції шанси внести зміни до конституції дещо зросли.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG