Доступність посилання

ТОП новини

Про російське громадянство для кримчан.


Володимир Притула Про російське громадянство для кримчан.

Симферополь, 18 листопада 2003 - У п’ятницю більшість симферопольських газет оприлюднили інформацію про те, що президент Росії Володимир Путін підписав поправки до закону, який спрощує процедуру отримання російського підданства. Згідно з ними, значна частина кримчан отримує право на громадянство Росії.

Згідно з положеннями нового закону, спрощений порядок отримання російського громадянства установлюється для громадян колишнього СРСР, які народилися на території РСФСР та осіб, які закінчили середні спеціальні чи вищі навчальні заклади в Російській Федерації і є громадянами держав, що входили до складу колишнього СРСР. Максимально спроститься процедура і для ветеранів Великої Вітчизняної війни, в тому числі для ветеранів “трудового фронту”. Оскільки Крим до 1954 року входив до складу РСФСР і тут традиційно багато мешкає ветеранів і колишніх випускників російських вузів, то, як вважає відомий кримський журналіст і політолог Микола Семена, під російські законодавчі нововведення можуть попасти до двох третин кримчан.

Микола Семена

Я думаю, що буде певна кількість людей в Криму, яка за певних умов згодиться поміняти громадянство. Хоч цей захід сам по собі може поширюватись, скажемо, на дві третини чи на три четверті населення Криму. Але я думаю, що таких громадян, які зголосяться на це, не буде багато. Це буде досить обмежена кількість, яка в принципі проблему в Криму не ускладнить.

Володимир Притула

Це була думка журналіста і політолога Миколи Семени. Інший відомий у Криму політолог і соціолог Наталя Кисельова названі Миколою Семеною цифри вважає завищеними: “Я, якщо оцінювати, не дала б більше 50%. Так, 50% це теж достатньо багато. Хоча під цю категорію підпадає справді багато кримчан, але, як фахівець, я переконана, що не слід очікувати, що значна частина з них кинеться одразу отримувати російське громадянство. По-перше, це час. По-друге, гроші. А по-третє, а що ж від цього громадянства вони матимуть? Вони просто отримають громадянство і все? Я думаю, що черги біля консульства можливо навіть і не виростуть”, - каже Наталя Кисельова. За її словами, якби пенсіонери разом з російським громадянством отримали і російську пенсію, ось тоді за підданством Росії стало б пів- Криму.

Водночас більшість опитаних мною кримських політологів зійшлися на думці, що тема російського громадянства для кримчан використовуватиметься політичними силами у Криму досить активно. Не виключено, що активно вона обговорюватиметься і під час широкого російсько-українського діалогу.

Тим часом Генеральне консульство Російської Федерації у Симферополі повідомило, що воно відкриває на території Кримського півострова 17 виборчих дільниць для виборів депутатів Державної Думи Росії, які відбудуться 7 грудня. Дільниці відкриті у приміщенні Російського культурного центру у Симферополі, а також на об’єктах Чорноморського флоту Росії у містах Севастополі, Ялті, Феодосії, селищах Качі і Гвардійському. За неофіційними даними, уже зараз у Севастопольській зоні мешкає до 50 тисяч російських громадян, переважна більшість яких військовослужбовці і члени їхніх родин. В Автономній Республіці Крим російських підданих понад 10 тисяч осіб.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG