Доступність посилання

ТОП новини

Кримський парламент відмовився розглядати питання ЄЕП.


Володимир Притула Кримський парламент відмовився розглядати питання ЄЕП.

Симферополь, 19 листопада 2003 - Кримський парламент відмовився розглядати на своїй сесії питання про ратифікацію Україною Угоди про формування Єдиного економічного простору. Група кримських депутатів від Руського блоку вимагали, щоб Верховна Рада Криму ухвалила відповідне звернення до парламентів України. Росії, Білорусі і Казахстану.

На заклик проросійських організацій перед сесією прийти до Верховної Ради Криму і висловити своє ставлення до ЄЕПу відгукнулися лише кілька десятків симферопольців, та й ті розійшлися ще до початку пленарного засідання. Тим не менше, один з лідерів Руського блоку, депутат кримського парламенту Сергій Цеков запропонував колегам розглянути та ухвалити звернення до парламентів України, Росії, Білорусі і Казахстану і закликати, зокрема, народних депутатів України ратифікувати Угоду про формування Єдиного економічного простору. Сергій Цеков: „Це рішення, як ви розумієте, для України є історичним, як і для Росії, Білорусі і Казахстану. Чим швидше буде ратифікована ця угода, тим простіше і легше нам житиметься у багатьох сферах і, зокрема, в економічній та соціальній. І тому прошу вас підтримати”.

Але колеги пана Цекова не підтримали. Більше того, проти пропозиції одного з лідерів Руського блоку виступили керівники інших проросійських організацій. Каже голова Конгресу руських громад Криму Сергій Шувайников: „Оскільки я знаю, що за цим зверненням стоять сили, які називають себе проросійськими, то вони мають розуміти, що не Верховна Рада Криму ратифікує цю угоду, а парламент України. Це перше. І друге: якщо ви справді відстоюєте інтереси Росії, то мусите знати, що за цією угодою виграє насамперед держава Україна, яка наповнить Росію своїми другосортними товарами, котрі ніде не може продати, тож вони будуть тільки в Росії”.

Один з керівників відомої проросійською орієнтацією партії „Союз”, депутат Володимир Кличников має свої аргументи: „Питання, яке заторкнув колега Цеков, як то кажуть, має місце. Але, я вважаю, що його постановка передчасна. Справа в тому, що зараз працює група Високого рівня, яка до 1-го грудня зобов’язалася подати до парламентів 4-х країн узгоджений текст угоди для ратифікації. А на сьогодні поки що немає підстав для звернення до Верховної Ради України”, - сказав Володимир Кличников. За його пропозицію перенести розгляд цього питання на більш пізні терміни проголосували 74 депутати з 99 за списком. Водночас, у розмові з кореспондентом радіо „Свобода” джерело в керівництві Верховної Ради Криму висловило припущення, що без команди з Адміністрації Президента України це питання кримський парламент не розглядатиме взагалі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG