Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: Візит Буша до Великобританії.


Василь Дарчук Огляд західної преси: Візит Буша до Великобританії.

Прага, 20 листопада 2003 – У центрі уваги західних коментаторів залишається чотириденний візит президента США Буша до Великобританії. Більшість оглядачів коментують цю подію у контексті війни в Іраку, тому більшість відгуків гостро критичні.

Спочатку про коментар оглядача газети «Нью-Йорк таймс» Томаса Фрідмана, який пише із Лондона і є очевидцем подій. На тлі широких протестів автор наводить слова мера Лондона Кена Лівінґстона, який назвав президента Буша «найбільшою загрозою життя на цій планеті». На думку автора, застереження критиків політики Буша щодо Америки значно ширші. Саме цим коментатор пояснює той факт, що серед гасел учасників масових протестів нема, приміром, написів «Смерть Осамі Бін Ладену», «Саддаме, скільки іракців ти убив?» або «Містер Буш, ми дякуємо тобі за твою віру в арабську демократію».

За цих умов, як вважає автор, адміністрація Буша повинна відмовитися від низки своїх непопулярних заходів і піти на поступки своїм європейським союзникам, зокрема відмовитися від митних тарифів на сталь, запропонувати альтернативне розв’язання проблеми Кіотської угоди про охорону навколишнього середовища, звільнити дев’ятьох британських громадян, яких США утримують на військовій базі Гуантанамо серед захоплених в Афганістані талібів і бойовиків “Аль Каїди”, погодитися на участь Великобританії у військових силах Європейського союзу. Досі, як підкреслює автор, Буш на жодну із цих речей не погоджується. Сполучені Штати потребують допомоги союзників у забезпеченні законності й у відбудові Іраку. Проте саме тепер США зіштовхнулися із неймовірною глобальною зловорожістю, яка, щоправда, не повинна стати на перешкоді в досягненні мети, однак, підкреслює на закінчення коментатор газети «Нью-Йорк таймс», США не можуть ігнорувати світової думки.

Британська газета «Файнешл таймс» у редакційній статті теж вважає, що Вашингтон повинен докласти зусиль, щоб покращити відносини з Європою.

Своє бачення мирного, безпечного і вільного світу, підкреслює газета, президент Буш збудував на трьох стовпах. Перший з них – це готовність вжити сили проти тиранії, як останнього засобу. Буш вважає воєнну акцію в Іраку правильним рішенням.

Другий стовп, веде далі газета, це зауваження Буша про потребу гідних довір’я і життєздатних міжнародних організацій. При цьому газета наголошує на тому, що Буш розглядає ООН, як ворожу силу. Третій стовп, на якому зосереджує свою увагу президент Буш – це поширення демократії у світі. Ідеться передусім про Близький схід. Проте наступний рік, пише на закінчення газета, Буш зосередить увагу на передвиборчій кампанії, тобто на його переобранні президентом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG