Доступність посилання

ТОП новини

«Аль-Каеда» повертається й завдає ударів у відповідь – експерти.


Сергій Драчук «Аль-Каеда» повертається й завдає ударів у відповідь – експерти.

Прага, 21 листопада 2003 – Гучні терористичні акти останнього часу – два подвійні вибухи в Туреччині протягом п’яти днів, а ще за тиждень перед тим у Саудівській Аравії – є, на думку фахівців із тероризму, найімовірніше справою рук мережі «Аль-Каеда» чи пов’язаних із нею угруповань.

Відповідальність за підрив британського консульства й банку в Стамбулі уже проголошено – якраз від імені «Аль-Каеди» та ще двох ісламістських організацій схожого ґатунку. Останні дві ладні «пишатися» й вибухами біля двох стамбульських синагог минулої суботи. А сама «Аль-Каеда» раніше взяла на себе й напад на житловий комплекс у столиці Саудівської Аравії Ер-Ріяді 8 листопада.

Та про причетність «Аль-Каеди» чи її фактичних відділків до нещодавніх терактів свідчать не так слова, як дії, кажуть аналітики.

Терористична мережа «Аль-Каеда» «відновилася» після першого удару по ній, коли Сполучені Штати витіснили її з її баз в Афганістані й скинули її захисників, владний афганський рух «Талебан» – так уважає керівник зовнішньої розвідки Німеччини Авґуст Ганинґ. Саме «високий фаховий рівень» нападів у Туреччині і вказує, на його думку, на те, що з цими нападами пов’язана «Аль-Каеда», – а ще про її дуже ймовірну причетність свідчить і одночасність кількох вибухів, і символічний підбір цілей.

Ударили спершу в Саудівській Аравії, режим якої є союзником США; далі – в Туреччині, що її на Заході виставляють як зразок «світського ісламу», союзниці не тільки США, а ще й Ізраїлю. І це, сказав в інтерв’ю для агентства “Ройтерз” Джонатан Стівенсон із Міжнародного інституту стратегічних досліджень, теж пропагандистський виграш «Аль-Каеди».

Інший фахівець, Антоні Кордзман із вашинґтонського Центру стратегічних і міжнародних досліджень, уважає, що ісламський світ переживає щось на кшталт громадянської війни, що її проголосили «Аль-Каеда» та споріднені з нею угруповання, які виступають проти лібералізації й «вестернізації» їхніх країн – так, на його думку, можна сказати по низці терактів у мусульманських країнах: «Це дає знати, що насправді йдеться не про сутичку між цивілізаціями, а власне про сутичку всередині цивілізації, в якій є нечисленна й жорстока меншина, яка вважає, що головна течія ісламу багато в чому так само не може сповнити їхні цілі й стандарти, як і світський Захід», – сказав нашому радіо американський аналітик.

Підірвали ж спершу позаминулого тижня в Саудівській Аравії житловий комплекс, де живе чимало іноземців із Заходу, а згодом у Туреччині єврейські синагоги й потім британські консульство й банк.

До того ж останній удар по британських об’єктах було здійснено якраз тоді, коли в Великій Британії з її прем’єр-міністром Тоні Блером, найголовнішим союзником США в війні з тероризмом, зустрічався президент Сполучених Штатів Джордж Буш. Це, як сказав для агентства “Ройтерз” координатор розвідницьких служб Німеччини Ернст Урляу, «знаковий удар» для «Аль-Каеди» – показати, що вона ніби здатна стати на одному рівні зі США, своїм головним ворогом.

Роберт Джервис із Університету Коламбія в Нью -Йорку в інтерв’ю для Агентства Франс Прес звернув увагу на одну з особливостей цієї терористичної мережі: «“Аль-Каеда” й далі скрізь – і ніде Існує багато осередків, які діють цілком незалежно, … і вони будуть активні ще дуже довго».

Інший фахівець, Патрик Ґарет із аналітичного центру ҐлобалДефенс.орґ, як і інші, вважає: «“Аль-Каеда” значною мірою повернулася». Останні ж теракти, сказав Ґарет в інтерв’ю тому ж агентству, «можуть бути ознакою того, що вони змогли відбудувати деякі свої осередки … і, можливо, мають змогу діяти в світі ще вільніше, ніж були здатні раніше, до війни в Іраку». Він ,до того ж ,не сумнівається, що «Аль-Каеда» змогла знайти собі нові джерела зброї й фінансів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG