Доступність посилання

ТОП новини

Янукович на саміті Центральноєвропейської ініціативи.


Володимир Павлів Янукович на саміті Центральноєвропейської ініціативи.

Варшава, 21 листопада 2003 року.

Володимир Павлів

21 листопада у Варшаві завершив роботу саміт країн Центральноєвропейської ініціативи. На спільному засіданні прем’єри 15 країн-учасниць Центральноєвропейської ініціативи обговорювали загальну ситуацію у цьому регіоні, а також поділилися своїм баченням перспектив співпраці після розширення Європейського союзу. Після завершення роботи саміту своїми поглядами на обговорювані проблеми з журналістами поділився прем’єр-міністр України Віктор Янукович.

Оцінюючи дводенну роботу саміту країн Центральноєвропейської ініціативи, Віктор Янукович сказав, що Україна бачить значний потенцiал у вiдносинах з країнами Iніціативи. Зокрема це стосується використання досвiду тих членів Ініціативи, котрі вже у наступному році стануть членами Європейського союзу. Як сказав Віктор Янукович, Україну цiкавить досвiд отримання членства в ЄС десяткою країн нинішніх кандидатів, а водночас і членів Центральноєвропейської ініціативи.

Всі учасники саміту погодилися з ідеєю про необхідність створення спiльної експертної ради, яка б працювала над питаннями мiнiмiзацiї негативних наслiдкiв розширення Європейського союзу для тих країн Центральноєвропейської ініціативи, котрі не стануть членами ЄС. Торкнувся український прем’єр також двосторонніх відносин між Польщею та Україною, підкресливши, що в роботі саміту участь беруть представники майже 100 українських фірм, зацікавлених у співпраці з партнерами як з Польщі, так і з інших країн регіону. Відповідаючи на запитання про шанси, які має Індустріальний Союз Донбасу на приватизацію польського металургійного заводу у місті Ченстохові, Віктор Янукович сказав:

Віктор Янукович

Ми вважаємо, що наші польські партнери повинні створювати рівні умови для всіх інвесторів, хто йде сьогодні на польські ринки. Головне наше побажання, щоб не було у цьому питанні ніякої дискримінації. А ця компанія має такий намір, і ми впевнені, що ті умови, які сьогодні запропоновані польською стороною, вона виконає.

Володимир Павлів

Ще одне із важливих питань, яке зачепив український прем’єр, стосується долі сьогоднішніх двосторонніх угод, які діють між Україною та десятьма кандидатами в ЄС. Поки що невідомо, чи після розширення Євросоюзу потрібно буде укладати нові двосторонні угоди ,чи у стосунках України з новими членами Союзу будуть діяти угоди, які регулюють стосунки України з ЄС.

На думку Віктора Януковича, «не можна так прямо» денонсувати всi угоди, що iснували ранiше мiж Україною i 10 країнами, якi у травнi 2004 року стануть членами ЄС. «Ми вважаємо, що повинен бути диференцiйований пiдхiд до вирiшення цих питань», – сказав український прем’єр.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG