Доступність посилання

ТОП новини

Російська преса про хворобу Леоніда Кучми та про наступні президентські вибори в Україні.


Петро Кагуй Російська преса про хворобу Леоніда Кучми та про наступні президентські вибори в Україні.

Прага, 24 листопада 2003 року - Несподівана хвороба президента України Леоніда Кучми та візит до Москви минулої п’ятниці керівника президентської адміністрації Віктора Медведчука і зустріч його з Володимиром Путіним – викликали чимале зацікавлення російської преси. Московські журналісти пишуть, що в Києві розпочалася боротьба за місце спадкоємця Леоніда Кучми на президентській посаді.

Вже в перший день, коли було оприлюднена інформація про тривале перебування президента в лікарні, у багатьох провідних політичних сил не витримали нерви, і вони почали активно консультуватися стосовно «наступника», пише у понеділок «Независимая газета».

Соціал-демократична партія (об’єднана), котра має впливову парламентську фракцію, вперше заявила про намір свого лідера балотуватися на президентських виборах 2004 року. Це повідомлення сприйняли у Києві як знакове, оскільки лідер партії Віктор Медведчук, що нині очолює президентську адміністрацію, має повну інформацію про перспективу видужання президента.

А керівник фракції СДПУ(о) Нестор Шуфрич, продовжує автор статті, заявив журналістам, що парламентська більшість розпочала переговори про можливого єдиного кандидата на посаду президента від влади. За основних претендентів нібито розглядають нинішнього прем’єр-міністра Віктора Януковича і главу президентської адміністрації Віктора Медведчука. При цьому, зазначає «Независимая газета», найперспективнішим пропрезидентським кандидатом у Києві вважають прем’єра Віктора Януковича, який на третій позиції в рейтингу симпатій електорату. І якщо основні пропрезидентські групи об’єднаються для його підтримки, то Янукович цілком може не лише пройти до другого туру голосування, але й перемогти Віктора Ющенка, вважає російський щоденник і водночас звертає увагу на характерну прикмету: за нинішніх обставин від імені Кучми виступає не прем’єр-міністр, а голова його адміністрації Медведчук.

Говорячи про наступні президентські вибори в Україні, варто враховувати так званий російський фактор, мовиться у статті. І показово, що Медведчук наступного ж дня після госпіталізації Кучми терміново полетів до Москви і особисто інформував президента Росії Путіна про здоров’я президента України і ситуацію в державі, пише у понеділок «Независимая газета».

А вже інша московська газета «Время новостей» у суботній публікації зауважила, що «здоров’я 65-річного Леоніда Кучми, який нещодавно зізнався, що інколи знімає стрес алкоголем, викликало таку стурбованість у Москві, що... керівник президентської адміністрації Віктор Медведчук поспіхом відвідав російську столицю для зустрічі з Володимиром Путіним і новим главою кремлівської адміністрації Дмитром Медвєдєвим». За неофіційними даними, пише газета «Время новостей», на зустрічі йшлося про розвиток подій в Україні у зв’язку із несподіваною хворобою Кучми. Є інформація, що Медведчук запевнював росіян, що здоров’я дозволяє Леонідові Кучмі залишатися при владі до виборів у жовтні 2004 року.

Водночас, зауважує «Время новостей», українська влада має намір провести конституційну реформу, в результаті якої Верховна Рада отримає право обирати президента. Це дозволить оточенню Леоніда Кучми зберегти спадкоємність влади після 2004 року. Стати президентом чи прем’єром, на користь якого перерозподілять президентські повноваження, має шанс Медведчук, вважає російський щоденник. А за умови прямих президентських виборів, передбачених чинною конституцією, главою держави стане опозиційний Віктор Ющенко. І якщо сценарій Медведчука матиме підтримку, то різко падають шанси стати президентом у нинішнього прем’єр-міністра Віктора Януковича.

А от у випадку дострокового відходу Кучми «за станом здоров’я» український прем’єр, згідно з конституцією, стає виконувачем обов''язків президента до виборів 2004 року і отримує у своє розпорядження увесь адміністративний ресурс, пише московська газета «Время новостей».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG